Bortförda assyrier kan utväxlas

Publicerad

De assyrier som förts bort av den extrema jihadistgruppen Islamiska staten (IS) i nordöstra Syrien kan komma att fångutväxlas. Den kurdiska YPG-milisen har erbjudit att utväxla alla IS-fångar mot assyrierna, enligt Zuhat Kobani som är Europarepresentant för det syrisk-kurdiska Demokratiska unionspartiet (PYD).

– YPG har beslutat att utväxla alla IS-krigare mot assyrierna som masskidnappats. Erbjudandet kom för bara några timmar sedan så vi har ännu inte fått någon respons, säger Kobani till TT i samband med en presskonferens i Uppsala på lördagen.

YPG har beskrivits som PYD:s väpnade gren. Enligt Kobani har kurderna fler tillfångatagna IS-anhängare, omkring 600, än antalet bortförda assyrier. Hur många som kidnappats är fortfarande oklart, men det handlar troligtvis om hundratals.

IS inledde en offensiv mot ett flertal kristna byar på södra sidan av floden Khabur den 23 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.