Den anrika bilmärket Borgward återuppstår vid bilsalongen i Genève. Foto: TT

Bortglömt bilmärke återuppstår

Uppdaterad
Publicerad

Det räknas som ett av de bortglömda bilmärkena. Men på 1950-talet var Borgward en vanlig syn på de svenska vägarna. Nu uppstår bilmärket igen och kommer att visa en ny modell på bilsalongen i Genève för första gången på 55 år.

Du kanske aldrig har hört talas om märket. Eller så har du hört någon äldre släkting tala om barndomen i baksätet på en Borgward Isabella.  

Det anrika bilmärket, som var Europas största privatägda bilkoncern, gick i konkurs 1961 efter över 40 års produktion. Över en miljon bilar hann produceras, varav många blev mycket populära runtom i världen. Modellerna Borgward Hansa, Isabella och P100 tillverkades vid företagets fabrik i Bremen där över 20.000 anställda arbetade när konkursen blev ett faktum.

Borgward var bland annat först i världen med innovationer som självbärande kaross och luftfjädring. Borgward Isabella ansågs på 1950-talet som en mycket modern bil för sin tid.

Ryktas om retromodell

Nu, 54 år efter konkursen, meddelar grundarens sonson Christian Borgward att en ny modell kommer att presenteras vid bilsalongen i Genève den 3 mars. Än så länge är detaljerna få om vilken typ av bilmodell som kommer att presenteras. Men det ryktas om en 50-talsdoftande coupé.

”Att återlansera Borgward är en barndomsdröm för mig”, skriver Chistian Borgward i ett pressmeddelande.

Tuff konkurrens

Christian Borgward har arbetat i över tio år för att bilmärket ska kunna återuppstå. Enligt den tyska bilsajten Auto Bild äger den kinesiska lastbilsjätten Foton varumärket Borgward sedan 2014. Och framtidsvisionen är ett modernt, lönsamt och globalt bilföretag – igen. Nu återstår att se om märket kan klara sig i den stenhårda konkurrensen på den tyska bilmarkanden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.