Bosättare utvidgar i Jerusalem

Publicerad

Judiska bosättarintressen stärker sitt grepp runt Jerusalems gamla stad. Natten till måndagen intogs två hus mitt i det palestinska området Silwan, uppger flera medier.

Hemmen ska ha sålts av en palestinier som tidigare förmedlat bostäder till ultranationalistiska israeler, avtal som ofta ger stora summor pengar per kvadratmeter men bland lokalbefolkningen brännmärker mellanhanden som förrädare.

I utkanten av Silwan lever redan uppåt 500 bosättare, men den nya etableringen med ett tiotal lägenheter fördubblar enligt Reuters den israeliska närvaron i centrala delen av stadsdelen.

Nyligen godkände Israel mer än 2.600 bosättarhem i en förort till Jerusalem, i ett drag som fördömdes även av landets närmaste allierade USA. Bosättningarna på den ockuperade palestinska Västbanken och i östra Jerusalem strider enligt EU mot folkrätten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.