Foto: TT

Bostonbombarens advokat: Han gjorde det

Uppdaterad
Publicerad

I dag var första dagen i rätten vid mordåtalet mot Dzjochar Tsarnajev, en av två bröder som misstänks ligga bakom bombdådet vid Boston maraton i april 2013. Tsarnajevs advokat inledde med att säga att 21-åringen låg bakom bomberna – men att brodern Tamerlan övertalat honom.

– Det är inte mycket vi protesterar emot. Det var han, sa advokat Judy Clarke i rätten. Men Clarke menar att han inte kan bära skulden helt – utan att Dzjochar Tsarnajevs bror, som dödades i polisjakten efter dådet, bär störst skuld.

Tamerlan Tsarnajev ska enligt henne ha radikaliserats i sin muslimska tro, och hans yngre bror ska endast ha följt efter.

Bomber vid Boston Marathon 2013

– Vad drev Dzjochar? Det var Tamerlan som själv-radikaliserades. Det var Dzjochar som följde efter.

Tamerlan ska själv ha sökt upp islamistiska terrorsajter, och därefter fått idén till dådet och sökt upp information hur man bygger en bomb.

– Vi kommer inte att argumentera för att Tamerlan tvingade Dzjochar, satte en pistol mot hans huvud. Men Tamerlan hade dåligt inflytande över sin bror. Det var Tamerlan som förde Dzjochar in på den stig som ledde till Boylston Street, sa Judy Clarke, och refererade till den gata där målgången för Boston maraton är, och där bröderna placerade ut två bomber.

”Han hade mord i hjärtat”

Åklagaren William Weinreb å sin sida pläderar för dödsstraff för den åtalade. Han menar att Dzjochar Tsarnajevs beteende på bombdagen den 15 april visar på att han är en känslokall terrorist.

– Han stod vid mållinjen, redo att placera ut ryggsäcken med bomben i intill en samling barn. Han låtsades vara åskådare, men han hade mord i hjärtat, sa Weinreb.

Enligt åklagaren såg sig Tsarnajev som en ”soldat i ett heligt krig”, och det faktum att han efter dådet gick och köpte mjölk och hängde med kompisar ses som ett bevis på att 21-åringen inte kände skuld över det som hänt – tvärtom menar åklagaren att Tsarnajev tycker att han gjort något bra.

21-årige Tsarnajev har tidigare förklarat sig icke skyldig till samtliga 30 åtalspunkter. Tsarnajev riskerar dödsstraff, bland annat för användning av massförstörelsevapen.

Svårt att hitta jury

Det har tagit lång tid för detta åtal att inledas. Redan i juli 2013 inleddes domstolsförhandlingarna med att Tsarnajev förklarade sig oskyldig.

Arbetet med att utse en jury, som valdes från en grupp på 1.300 personer, har tagit lång tid. Myndigheterna har haft svårt att hitta Boston-bor som inte redan har en bestämd åsikt om Dzjochar Tsarnajevs skuld, och den misstänktes advokater har vid upprepade tillfällen försökt få åtalet flyttat från Boston, eftersom de menar att det är omöjligt för Tsarnajev att få en rättvis prövning i staden.

21-åringen och hans bror Tamerlan Tsarnajev, båda av tjetjenskt ursprung, tros ha tillverkat och placerat ut de två bomberna vid Boston maratons upplopp, två tryckkokare fyllda med metallföremål som spikar och kulor som exploderade med några få sekunders mellanrum. Tre personer dog och hundratals skadades, flera av dem lemlästades. I polisjakten efter dådet sköts en polis ihjäl, och även Tamerlan Tsarnajev dödades.

Dzjochar Tsarnajev hittades ett dygn senare, gömd i en båt i ett förortsområde. I båten ska han ha skrivit:

”Den amerikanska regeringen dödar civila. Vi muslimer är som en kropp; skadar du en, skadar du oss alla. Jag gillar inte att döda oskyldiga människor, det är förbjudet i Islam. Om ni slutar döda oskyldiga, slutar vi.”

Bombdådet mot Boston maraton

  • Boston maraton är ett av de mest prestigefyllda maratonloppen i världen. Loppet är en folkfest och Bostons gator kantas av välfyllda åskådarled. Men den 15 april 2013 förvandlades målgången till ett inferno.
  • Inom loppet av tio sekunder exploderade två tryckkokarbomber intill upploppsrakan. Flera kilo metallbitar och kullager spreds över ett stort område. Tre personer dog, varav en åttaårig pojke, och över 260 skadades av bombfragment, många lemlästades.
  • En flera dagar lång polisjakt inleddes. Med stöd av övervakningsfilmer riktades misstankarna mot två bröder.
  • I samband med en skottlossning dödades en av bröderna, Tamerlan Tsarnajev.
  • Ett dygn senare greps Dzjochar Tsarnajev. Han hade gömt sig i en båt som stod uppställd på en tomt i förorten Watertown.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bomber vid Boston Marathon 2013

Mer i ämnet