Dokumentet som skickades ut till flygbolagen gör klart att Snowden inte är välkommen. Foto: Scanpix

Brittiska regeringen: ”Stoppa Snowden”

Uppdaterad
Publicerad

Brittiska regeringen uppmanar flygbolag världen över att inte släppa ombord USA-läckan Edward Snowden på sina plan. Han kommer högst sannolikt att nekas inträde till Storbritannien.

Nyhetsbyrån AP har kommit över ett fotografi på dokumentet som skickades ut den 20 juni med avsändare Storbritanniens utrikesministerium. I dokumentet finns en bild på Edward Snowden och hans födelse- och passnummer, tillsammans med en varning. Varningen lyder (fritt översatt):

”Om den här individen försöker att resa till Storbritannien bör flygbolaget neka honom att gå ombord”

Snowden och USA:s avlyssning

Dokumentet bekräftat

Anledningen till att 29-åringen inte ska få gå ombord på plan med Storbritannien som destination är att han, enligt dokumentet, ”högst troligt”  kommer att nekas inträde till landet.

En brittisk diplomat kunde anonymt bekräfta för AP att dokumentet var äkta och mycket riktigt skickats ut till världens flygbolag med turer till Storbritannien.

Böter för bolagen

Det flygbolag som har med sig Snowden kommer enligt varningen att bötfällas på 2.000 pund, cirka 21.000 svenska kronor, och den eftersökte passageraren kommer att skickas tillbaka dit han kom ifrån.

Ett thailändskt flygbolag bekräftar till Guardian att de mottagit dokumentet på torsdagen.

Edward Snowden har ännu inte åtalats för den stora säkerhetsläcka han utger sig för att ligga bakom. Amerikanska myndigheter har inte heller efterlyst honom men FBI har gått ut med att man inlett en brottsutredning kring läckan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snowden och USA:s avlyssning

Mer i ämnet