Amerikanska stridsflygplan. Foto: TT

Flygattacker mot IS i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Stridsplan från den USA-ledda koalitionen mot extremistgruppen Islamiska staten, har genomfört flera flygattacker mot IS i Syrien och i norra Irak, uppger USA:s försvarsdepartement.

Attackerna ska enligt försvarsdepartementet ha träffat flera IS-mål i Syrien och i norra Irak. En av IS byggnader och två bestyckade fordon nära staden Kobane i norra Syrien ska ha förstörts i attackerna.

Samtidigt rapporterar BBC:s reporter på plats i Kobane att flera människor dödats i granatattacker från IS.

Terroriströrelsen IS

Den huvudsakligen kurdiska staden som ligger nära gränsen till Turkiet har varit hårt ansatt av IS framfart, och terrorgruppens attacker mot staden har fått över 100.000 av stadens 400.000 invånare att fly över gränsen till Turkiet.

Kurdiska styrkor från Irak och Turkiet har rest till frontlinjen för att försvara staden.

Brittiska plan mot Syrien

Tidigare på lördagen lyfte brittiska stridsplan, som ska delta i koalitionens kamp mot IS, från Cypern. Planen är av modellen Tornado GR4 och var lastade med laserstyrda bomber och missiler, rapporterar BBC.

Storbritannien meddelade sent på fredagen att landet kommer att delta i den USA-ledda koalitionen mot IS genom att bland annat skicka stridsplan. Även Danmark och Belgien kommer att skicka stridsplan.

Förutom amerikanska luftstyrkor deltog även Saudiarabien, Jordanien och Förenade Arabemiraten koalitionens attacker mot IS.

Den al-Qaidaanslutna syriska islamistgruppen Nusrafronten fördömer i ett uttalande på sociala medier de amerikanska flygbombningarna i Syrien och lovar att hämnas mot de västerländska och arabiska länder som deltar i den USA-ledda koalitionen som riktar sig mot IS, skriver TT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet