Brittiskt ramaskri över EU-krav

Publicerad

Storbritannien rasar över att EU kräver landet på mångmiljardbelopp. En ilsken premiärminister säger att man inte tänker betala. Men EU-kommissionens ordförande säger att räkningen ”inte borde vara någon överraskning”.

Nästan 20 miljarder kronor, 2,1 miljarder euro, kan britterna komma att krävas på, enligt EU-dokument som läckts till tidningen Financial Times. Orsaken är den nya internationella standard för att beräkna länders bruttonationalprodukt som nu införts även i EU. Det gör i vissa fall kraftiga skillnader i vad länderna borde betala i medlemsavgift.

För svensk del blir resultatet ett glatt tillskott på 1,2 miljarder kronor, 132,8 miljoner euro, till statsminister Stefan Löfvens statskassa.

– Ja, du. Det finns hur mycket som helst att använda en miljard till. Men det får vi återkomma till, skrattar han på sin pressträff efter fredagens EU-toppmöte i Bryssel.

Betalar inte!

Några pressrum bort skrattas det dock inte.

– Det har varit 24 timmar i Bryssel med vissa betydande framgångar, men också djup frustration och ärligt talat en hel del ilska över hur vi behandlats, fräser Storbritanniens premiärminister David Cameron.

Att uppgifterna stipulerar att den nya skulden ska betalas redan om en månad gör bara ilskan större.

– Det här är inte acceptabelt. Det här är ett motbjudande sätt att agera på. Jag tänker inte betala den där räkningen den första december, säger Cameron och bankar bestämt i pulpeten.

Camerons ilska väckte en skarp reaktion från EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso.

– Den borde inte ha kommit som någon överraskning medlemsstaterna, sade Barroso om räkningen.

”Vampyr”

Men den brittiska kritiken var än hårdare på hemmaplan, inte minst hos det gravt EU-fientliga UK Independence Party och dess ledare Nigel Farage.

– EU är som en törstig vampyr som göder sig på de brittiska skattebetalarnas blod. Vi måste skydda de oskyldiga offren – oss själva, säger Farage till tv-kanalen Sky.

Med stöd av bland andra Nederländerna, Italien och Grekland, som också fått plötsliga krav på sig, har Cameron drivit igenom att frågan ska ses över skyndsamt av EU:s finansministrar.

Från svensk sida betonar samtidigt Stefan Löfven att skillnaderna beror på oberoende statistik och att det inte ska bli tal om några betalningsanstånd.

– Nej. Utan (vi ska) titta på underlaget och se vad det är som gör att det blir så tvära kast. Vi ska följa regelverket. Det är viktigt att understryka att det här är ingen politisk förhandling, säger Löfven.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.