Foto: TT

Matfusk stor marknad för brottssyndikat

Uppdaterad
Publicerad

Stora pengar finns att tjäna på olika typer av matfusk, och allt fler signaler tyder på att den organiserade brottsligheten allt mer riktat in sig på livsmedelsmarknaden.

Allt fler matprodukter utsätts för bedrägerier, och det är i allt större grad de organiserade brottssyndikaten som ligger bakom fusket, enligt EU:s parlamentsutskott för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet, rapporterar den brittiska tidningen The Guardian.

I synnerhet italienska brottssyndikat har specialiserat sig på bedrägerier inom matsektorn, och det är framförallt jungfruolja, fisk, mjölk, honung och saffran som är de mest utsatta produkterna.

Billigare alternativ

I ett rapportutkast från EU-utskottet framgår att de senaste rapporterade fallen av matfusk rör produkter där viktiga ingredienser ersatts med billigare alternativ, felaktigt märkta djurarter i köttprodukter, felmärkt vikt och livsmedel som säljs som ekologiska utan att vara det.

Fusket gäller även odlad fisk, felaktigt ursprung, förfalskningar och försäljning av varor som passerat bäst-före-datum.

Låga straff och obefintlig tillsyn är förklaringar till att den organiserade brottsligheten tagit sig in på sektorer som mat och dryck, där det finns stora förtjänster att göra genom att sälja undermåliga produkter som prima varor.

I rapporten varnar man för att det kommer allt fler signaler om att den här typen av bedrägerier ökar på grund av strukturella svagheter i livsmedelskedjan.

”Skickliga”

Enligt Hillary Ross, advokat specialiserad på säkerhetsfrågor kring livsmedel, blir brottssyndikaten alltmer duktiga på att hitta nya produkter där ingredienser kan ersättas med billigare alternativ.

– Personer inblandade i den här typen av organiserad brottsligheten är skickliga, och när något upptäckts går de vidare till en annan produkt.

Enligt Jenny Morris från det Brittiska hälsoministeriet innebär de nya hoten från den organiserade brottligheten att myndigheterna nu måste hitta nya arbetsmetoder.

– Vi måste tänka som en brottsling. Vet man att kriminella letar efter produkter där det finns möjligheter att tjäna maximalt med pengar måste vi själva leta efter dessa produkter för att veta vilka de är.

Förtydligande

I inslagen som sändes i Rapport om detta ämne publicerades av misstag bilder på produkter som inte har med matfusket att göra. Vi beklagar detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.