Brown manar London hålla löften

Publicerad

Tidigare brittiske premiärministern Gordon Brown – själv född och uppvuxen i Skottland och högst inblandad i att hålla landsänden kvar i Storbritannien – manar brittiska partiledare att hålla sina löften om större självstyre.

I torsdags röstade skottarna i en folkomröstning, med siffrorna 55-45, mot att få nationell självständighet. Detta sedan Brown i sista stund förhandlat fram erbjudanden från de stora brittiska partierna om vittgående självstyre.

Men knappt var rösterna räknade innan David Cameron, brittisk premiärminister och ledare för de konservativa, började vidga löftena till även Wales och Nordirland – vilket fick Labour-ledaren Ed Miliband att ifrågasätta upplägget.

Brown säger nu att han ska se till att löftena gentemot Skottland hålls och varnar att ”världens ögon vilar på ledarna för de stora partierna i Storbritannien”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottland röstar om självständighet

Mer i ämnet