Märkligt löfte om nedskärning och åtstramning

Uppdaterad
Publicerad

Ett av de viktigaste talen under det republikanska konventet hölls på tisdagen. Och det var ett tal som lovade amerikanerna bistra tider – med nedskärningar och åtstramningar.

Det var ett förvånande tal hållet av New Jerseys omstridde guvernör Chris Christie. Med hjälp av budgetnedskärningar förvandlade han på tre år ett 11 miljarder dollar stort underskott till en balanserad budget.

Nu kom han som talare omedelbart efter Ann Romney som hade talat om kärleken i sitt äktenskap med presidentkandidaten Mitt.

USA-val 2012

Vågat yttrande

Men Christies budskap var mindre insmickrande. Kärlek är inte allt. Han citerade sin mor som sade att man ibland måste välja mellan att bli älskad och att bli respekterad.

– Jag tror att vi har blivit paralyserade av vår önskan att bli älskade, var Christies budskap till konventet.

Det är i sanning ett vågat yttrande och det kommer alltså från den man som är utsedd att hålla det tredje mest viktiga talet under konventet, det så kallade keynote speech, som har till syfte att ange grundtonen för hela konventet.

Få höra sanningen

Bara president- och vicepresidentkandidaternas tal är viktigare.

Christie talade alltså om en framtid med nedskärningar i budgeter och personalminskningar. Det var rejäla ingrepp han syftade på. Det handlar också om att förändra villkoren i sjukförsäkringarna och i pensionssystemet.

Christies budskap var att nu måste amerikanerna få höra sanningen. Det betyder en förändring av det amerikanska samhällets socialsystem.

Kan de skrämmas?

Visserligen gav han inga detaljer, men en demokratisk valstrateg borde gnugga händerna. Här kan partierna nu visa upp två olika visioner av hur samhället ska se ut.

Christies grundläggande budskap stämmer överens med Romneys val av vicepresidentkandidat. Ryan Paul har själv lagt fram radikala sparförslag i representanthuset. De handlar också om översyn av många sociala program plus sjukvårdssystemet för äldre och fattiga samt pensionerna.

Frågan är nu hur väljarna reagerar. Hur mycket kan de skrämmas av visionerna om neddragningar och åtstramningar? Demokraterna kommer att frossa i skildringar av hur republikanernas andra samhälle ska se ut.

Negativt för Romney

Många oroas för budgetunderskottet, men färre vill att det ska resultera i nedskärningar. Under denna första dag var det alltså nedskärningar som kom i fokus – inte att skapa nya jobb, som är den fråga som rör flest amerikaner.

En talare som ur partistrategernas synvinkel var ännu viktigare än Christ Christie var Ann Romney.

Den senaste opinionsmätningen (Washington Post och ABC) visar att 51 procent av väljarna har ett negativt intryck av Mitt Romney (särskilt bland kvinnor). 50 procent tycker att Obama ger ett gott intryck, Romney får bara 35 procent.

Det var kanske därför inte konstigt att Ann Romney utbrast:

-Jag älskar er, kvinnor!

Hjälper många

Det var mot bakgrunden av denna misstänksamhet mot Romney som hans fru försökte göra sin man mänskligare. Hon berättade om Mitts godhet, att han hjälpte många människor, men ville inte tala om det högt.

Men hennes budskap om honom landade trots allt i att han inte var så vanlig. För om honom som president sa hon:

– Han har alltid lyckats. Han kan inte misslyckas.

Det blev alltså till sist ändå en stålman som trädde fram i Ann Romneys version av honom. Romneys kämpar med handikappet att de inte ses som ”vanliga människor” eftersom deras förmögenhet är 200-250 miljoner dollar.

Bodde i en källare

Kritiken mot dem – inklusive att de inte anses ha gett tillräckligt med insyn i sina deklarationer – kallade hon avund och menade att detta var ett angrepp mot den amerikanska drömmen att den som lyckas också ska bli rik.

Detta var ett försök att göra dem ”vanliga” med start i deras första lägenhet i en källare till hennes personliga tragedier – bröstcancer och ms.

En del bedömare menade omedelbart efter talet att det var lyckat. Det finns alltid ett behov i dessa sammanhang att få höra något personligt om de politiska aktörerna. Frågan är dock om det lyckas göra mångmiljonärsparet till ”vanliga människor”, för demokraterna kommer att fotsätta att trumma sitt budskap att Mitt Romney inte förstår just vanliga människors problem.

Imageproblemet

Romneys rådgivare känner till problemet att Romney anses stel och träaktig och verkar föga medkännande. Den första dagen var ett försök att visa om en Romney som bryr sig om vanliga människor.

Vi får se om det följs upp under konventet- och om det lyckas. Det finns i rådgivarnas bakhuvud att han kanske inte kan vinna valet om han inte får en positivare image.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2012

Mer i ämnet