Foto: TT

Burkina Fasos parlament i brand

Uppdaterad
Publicerad

Burkina Fasos högsta militärchef uppger att parlamentet är upplöst och att man bildar en övergångsregering efter att arga demonstranter stormat parlamentet och tänt eld på delar av byggnaden.

Demonstranter i Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou har stuckit delar av parlamentet i brand i protest mot planerna på att ändra grundlagen så att president Blaise Compaoré ska kunna förlänga sitt 27-åriga styre. Demonstranterna är emot en planerad grundlagsändring som kan låta presidenten förlänga sitt styre. Presidenten utlyste under dagen i dag undantagstillstånd. På kvällen kom uppgifterna att militären tar över landet och skapar en övergångsregering som ska hålla i max 12 månader.

Bilder visar ett tjockt svart moln som stiger från byggnaden, enligt nyhetsbyrån AFP.

– Den senaste veckan har varit präglad av oro för hur detta ska sluta. I slutet av förra veckan utlystes en stor protest av oppositionen, en slags generalstrejk som genomfördes i förrgår, tisdag, med enligt vissa uppskattningar upp till en miljon människor på gatorna, säger SVT:s reporter Christoffer Wendick, som befinner sig utanför huvudstaden Ougadougou.

– En övergångsregering kommer att skapas i konsultation med alla partier. En tillbakagång till den konstitutionella ordningen förväntas inom max tolv månader, säger general Honore Traore på en presskonferens i Ouagadougou.

Stormade parlamentet

På torsdagsmorgonen stormade demonstranter parlamentet inför omröstningen om den kontroversiella grundlagsändringen.

Oppositionen har uppmanat demonstranter att blockera parlamentet för att hindra röstningen om lagförslaget. EU har varnat att det kan ”hota landets stabilitet, utveckling och demokratiska process” och uppmanar regeringen att skrota ändringen.

Samtidigt uppges statliga tv-sändningarna avbrutits, enligt vittnesuppgifter till nyhetsbyrån Reuters. Demonstranter ska ha angripit den nationella tv-byggnaden.

– Det är mycket uppgifter och rykten i luften, bland annat om eldstrid och krypskyttar på taken i en relativt nybyggd stadsdel i huvudstaden, ”Ouaga2000”, berättar SVT:s reporter Christoffer Wendick.

”Människor är bekymrade”

Christoffer Wendick befinner sig 50 km från huvudstaden där läget är lugnt, men oro finns i luften.

– Landets alla skolor har hållit stängt under hela veckan och vi har känt hur människor vi umgås med varit djupt bekymrade över vad som ska hända. Själv befinner vi oss i en liten by cirka 50 km från huvudstaden Ouagadougou, och här har det varit lugnt.

Enligt SVT:s reporter har en helikopter flugit över det hus där han nu befinner sig, vilket ligger i närheten av Burkina Fasos nu störtade presidents sommarpalats.

– I dag såg vi en helikopter med militärer som flög över huset där vi bor. Detta är ovanligt. Vi har varit här tidigare, men aldrig sett helikoptrar här. Landets president Blaise Compaoure, som nu störtats, har sitt sommarpalats en liten bit bort och min första tanke var att helikoptern var på väg dit. Men det vet jag inte säkert.

Soldater flydde

Polis har tidigare under dagen satt in tårgas för att skingra demonstrationerna, men har sedan dragit sig tillbaka. Militärer som vaktade parlamentsbyggnaden ska enligt vittnen ha skjutit i luften, men folkmassan fortsatte och soldaterna uppges sedan ha flytt.

Hundratusentals demonstranter gav sig tidigare i veckan ut på gatorna i Ouagadougou och andra städer i Burkina Faso i vad oppositionen beskrivit som inledningen på större civil olydnad.

Men samtidigt som många tar sig ut på gatorna, är andra rädda för utvecklingen.

– En man från Ouagadougou som var förbi oss tidigare i dag berättade att han tänkte övernatta här utanför huvudstaden i natt, han vågade inte köra tillbaka till stan, berättar Christoffer Wendick.

Fakta

Fakta: Burkina Faso

Fakta: Burkina Faso

 * Det kustlösa Burkina Faso är ett av världens fattigaste länder och levnadsvillkoren är svåra för de flesta.

 * Ändå har detta land i det västafrikanska Sahelbältet utmärkt sig i kulturella sammanhang. Här anordnas vartannat år Afrikas största filmfestival i huvudstaden Ouagadougou.

 * Landet har omkring 17 miljoner invånare.

 * Burkina Faso har en ung befolkning, nära hälften av invånarna är under 15 år. Befolkningstillväxten är hög.

 * Franska är officiellt språk; av de talrika inhemska språken används mossifolkets språk moré mest.

 * Burkina Faso ligger i gränszonen mellan Saharas öppna vidder och det fuktigt tropiska Afrika.

Källa: Landguiden (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.