Foto: TT

Chefen över Obamas säkerhet avgår

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tiden har skandalerna kring bristerna i säkerheten kring USA:s president Barack Obama avlöst varandra.

Nu avgår Julia Pierson som är ytterst ansvarig för presidentens säkerhet.

Beskedet om att Secret Service-chefen Julia Pierson avgår kommer dagen efter att hon tagit på sig hela ansvaret för att en knivbeväpnad man lyckats klättra över Vita husets staket och ta sig i byggnaden. Hon kallade den händelsen för ”oacceptabel”.

En ”oberoende expertpanel” ska nu utreda intrånget i presidentens residens, enligt säkerhetsminister Jeh Johnson som utsett Secret Service-veteranen Joseph Clancy till att tillfälligt basa över säkerhetstjänsten, skriver nyhetsbyrån Reuters.

På onsdagen framkom också att presidenten, under ett besök i Atlanta, hamnat i en hiss tillsammans med en beväpnad privat säkerhetsanställd med kriminellt förflutet, enligt BBC som fått händelsen bekräftad av en anställd hos säkerhetstjänsten.

Mannen i hissen ska flera gånger ha dömts för misshandel och överfall, skriver The Washington Post. Det är endast anställda hos Secret Service som har lov att bära vapen i närheten av presidenten och de ska ha fattat misstankar när mannen började ta bilder av Obama.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.