Foto: TT

Clinton ”tänker på” att kandidera

Uppdaterad
Publicerad

Hillary Clinton dök på söndagen upp i Iowa, en av nyckelstaterna i USA:s valmaskineri. Det och hennes uttalanden spär på spekulationer om att hon åter tänker försöka bli demokraternas presidentkandidat.

– Det är sant, jag tänker på det, rapporteras hon nu ha sagt till anhängare i Iowa om ett eventuellt nytt försök inför valet 2016.

När Hillary Clinton förra gången siktade på att bli nominerad besegrades hon på mållinjen av nuvarande presidenten Barack Obama. Senare, efter att han också valts till USA:s högsta politiska ämbete, utnämnde han henne till utrikesminister.

I Iowa för att visa stöd

Clinton var i Iowa främst för att visa sitt stöd för det demokratiska partiets kandidater inför valen i november, och delstaten skulle kunna väcka dåliga minnen. Det var just där den dåvarande New York-senatorn åkte på sin första förlust mot Barack Obama när partifolket sållade fram kandidaterna inför presidentvalet 2008.

– Det har gått en massa år sedan dess, och mycket har förändrats, konstaterade kvinnan som en gång var rikets första dam i och med sitt äktenskap med president Bill Clinton.

– Men ni ska veta att president Barack Obama älskar Iowa, tillade Hillary Clinton, i ett tal inför 5 000 jublande åskådare.

Och kanske jublar hon själv över en ny opinionsmätning som gjorts för CNN. Den visar att inte mindre än 53 procent av de demokratiska väljarna förordar henne som partiets nästa presidentkandidat, medan vicepresidenten Joe Biden liggar långt efter på 15 procent.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.