De två första offren anländer till flygplatsen i Surabaya. Foto: TT

Saknade flygplanet kan ha hittats

Uppdaterad
Publicerad

Indonesiska sök- och räddningsarbetare har hittat vad man tror är vraket från Air Asias flight QZ8501 på havsbotten i Javasjön i Indonesien, samtidigt har fler kroppar kunnat bärgas under morgonen. Men hårt väder ställer till det för sökarbetet.

Fyndet som lokaliserats med hjälp av sonarutrustning, som man alltså tror är vraket från Air Asia-flyget, ska ligga på omkring 30 till 50 meters djup, men kraftiga vindar och två till tre meter höga vågor gör att det är svårt för dykare att undersöka nedslagsplatsen.

7 kroppar har hittills bärgats.  Omkring 10.30 kom de första två kropparna fram till flygplatsen där offrens anhöriga väntar, rapporterar BBC. På nyårsaftonen tvingades myndigheterna att tillfälligt avbryta insatserna.

Försvunnet Air Asia-plan

– Jag tog mig till sökområdet i morse och kunde se att det inte fanns någon möjlighet att utföra något sökande. Nu är vi standby utifall kvarlevor kommer att kunna bärgas, säger Dwi Putranto, talesperson för det indonesiska flygvapnet, till nyhetsbyrån Reuters.

Tonar ner uttalande om planet

Tidigare på onsdagsmorgonen sa Muhammad Hernanto, chef för räddningsverket i staden Surabaya, till CNN att man var säker på att det var planet. Men han tonade senare ner kommentaren.

– Vi ber för att det ska vara planet så att evakueringen kan göras snabbt.

Fyndet har gjorts med hjälp av sonarutrustning. Myndigheterna i regionen har nu tagit fram 130 ambulanser för att transportera kroppar och samla in DNA från anhöriga.

Väntar på mer information

Anhöriga har underrättats om att man tror sig ha hittat planet, uppger en släkting till en av passagerarna för CNN.

Mannen, som själv förlorat sju släktingar och vänner, berättar att man förväntar sig mer information och uppdateringar från myndigheterna.

Hittade kroppar i går

Delar av vraket hittades i havet i tisdags, och då bärgades även kroppar. Vid tillfället kunde man även sikta en skugga av en flygplanskropp.

Man vet ännu inte om flygplanskroppen har brutits sönder i flera delar.

Flygplanet, som försvann under färden från Surabaya till Singapore med 162 passagerare ombord, lokaliserades med hjälp av sonarutrustning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunnet Air Asia-plan

Mer i ämnet