Foto: TT

Coca-Cola plockar bort kontroversiell ingrediens

Uppdaterad
Publicerad

Världens största dryckestillverkare, Coca-Cola, planerar att plocka bort en kontroversiell ingrediens från flera av sina drycker, uppger BBC på nätet.

BBC rapporterar att ingrediensen bromerad vegetabilisk olja (BVO) finns i Coca-Colas frukt- och sportdrycker som till exempel Fanta och Powerade.

Enligt forskare kan kemikalien orsaka minnesförlust och hud- och nervproblem vid överdriven konsumtion av läsk.

BVO har använts av läskindustrin sedan början av 1930-talet och används som stabilisator i läsk- och fruktdrycker för att förhindra ingredienserna från att separera.

I Japan och EU är användningen av kemikalien som livsmedelstillsats inte tillåten. I USA däremot får den användas upp till en viss nivå.

Kritik från hälsomedvetna

Oron från det faktum att BVO innehåller bromid, som finns i flamsskyddsmedel, och en växande rörelse från hälsomedvetna unga människor i Nordamerika som ifrågasätter varför ingredienserna används, har fått läskedryckstillverkarna att tänka om.

I fjol plockade Coca-Colas rival Pepsi bort kemikalien från sin sportdryck Gatorade. Och enligt en talesman för Pepsi finns planer på att sluta använda BVO även i resten av bolagets drycker.

– Säkerheten och kvaliteten på våra produkter är vår högsta prioritet, säger talesmannen till BBC.

Förnekar säkerhetsaspekten

Coca-Colas talesman Josh Gold betonar dock att Coca-Colas planer att ta bort kemikalien inte är en fråga om säkerhet.

– Alla våra drycker, inklusive de med BVO, är säkra och har alltid varit så. De följer alla föreskrifter och lagar i de länder där de säljs.

Enligt Coca-Cola ska användningen av BVO ersättas med sackarosacetatisobutyrat eller glycerolester av harts, vilket är vanligt förekommande i tuggummi . Två varianter av Coca-Colas sportdryck Powerade ska redan ha ersatts med glycerolester av harts.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.