Coca-Colas originalrecept hittat?

Uppdaterad
Publicerad

Receptet på världens populäraste dryck har fram till nu varit en välbevarad hemlighet. Men nu kan Coca-Colas originalrecept ha läckt ut.

Receptet på Coca-Cola är en av världens mest vaktade företagshemligheter. Coca-Cola hävdar själva att bara ett fåtal utvalda medarbetare har tillgång till receptet, som förvaras i ett bankvalv i Atlanta, USA där också Coca-Colas huvudkontor ligger.

Hittades på fotografi

Nu hävdar dock den amerikanska websajten thisamericanlife.org att man funnit originalreceptet, som blandades av apotekaren John Styth Pemberton 1886 i Atlanta.

Det unika receptet ska ha hittats på ett fotografi från 1979 i tidningen Atlanta Journal-Constitution där en man håller upp en bok med, vad som ser ut att vara, Pembertons originalrecept. Genom att studera fotot har man lyckats identifera både ingredienser och de exakta mängderna som ska användas.

Olika oljor

Enligt expertis innehåller receptet en förteckning av de olika oljor som behövs för att tillverka Coca-Colas hemliga

ingrediens, ”Merchendise 7X”. Den hemliga ingrediensen utgör bara en procent av drycken, men ger läsken dess smak, skriver tidningen The Telegraph på nätet.

Tar läckan med ro

På Coca-Cola Sverige tar man den eventuella läckan med ro. Under företagets 125-åriga historia har många försökt kopiera receptet. Men ingen har hittills lyckats.

-Jag kan inte spekulera i om det är rätt recept som har läckt ut nu. Inom företaget är det kanske två eller tre personer som känner till receptet, säger Peter Bodor som är informationsdirektör på Coca-Cola Sverige.

Peter Bodor tror heller inte att en receptläcka skulle skada Coca-Cola.

-Det är inte bara receptet som gör företaget. Det är hela vår affärsverksamhet. Ingen kommer att kunna konkurrera ut Coca-Cola affärsmodell bara genom att ha receptet. Att det spekuleras kring receptet som det gör idag är bara roligt och bra pr för oss.

Världskänd dryck

John Styth Pemberton sålde 1887 sitt recept för 2.300 dollar och redan 1895 kunde man köpa Coca-Cola i hela USA. Det stora genombrottet kom dock under andra världskriget. Först 1953 kom drycken till Sverige.

98 procent av jordens befolkning uppges känna till Coca-Colas logotyp och den speciella glasflaskan. Enligt uppgifter från företaget serveras en dryck som tillverkas av Coca-Cola cirka en miljard gånger varje dag.

Daniel Gazett

daniel.gazett@svt.se

Fakta: ”Det hemliga receptet”

Receptet på Coca Cola enligt radioprataren Ira Glass:

20 droppar apelsinessens

30 droppar citronessens

10 droppar muskotolja

5 droppar koriander

10 droppar neroliolja

10 droppar kanel

8 ounces (226,7 gram) alkohol

Varav 2 eller 2,5 ounces ska blandas med:

2 pints (9,5 deciliter) limejuice

1 ounce (28,3 gram) vanilj

1,5 ounce (42,5 gram) karamellfärg

13,6 kilo socker

Flytande extrakt av kokablad

TT-AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.