Mitt Romney (Rep). Foto: TT

Comeback för gammal räv i USA-valet?

Uppdaterad
Publicerad

En ny opinionsundersökning antyder att den tidigare republikanske presidentkandidaten Mitt Romney är partimedlemmarnas favorit inför det amerikanska presidentvalet 2016.

Mitt Romney har flera gånger bedyrat att han inte är intresserad att kandidera till världens mäktigaste ämbete en tredje gång, men nu visar en opinionsundersökning från delstaten Iowa att Romney är favorit om han trots allt vill ställa upp i det amerikanska presidentvalet 2016.

Mitt Romney förlorade mot Barack Obama 2012. Han kandiderade även i valet 2008. Enligt den aktuella undersökningen lägger potentiellt 35 procent av deltagarna i Iowas nomineringsval sin röst på Romney.

Liten fingervisning

Partiernas nomineringsval i Iowa brukar tilldra sig extra stort intresse eftersom det är där som primärvalssäsongen inför presidentvalet drar i gång.

En bra bit efter Romney i undersökningen kommer Arkansas tidigare guvernör Mick Huckabee som bara får nio procent. Därpå följer New Jersey-guvernören Chris Christie på 6,5 procent. Tea Party-favoriten senator Rand Paul får stöd av endast fem procent.

Undersökningen måste tas med en nypa salt eftersom endast 170 potentiella deltagare i det republikanska Iowa-konventet deltog, men resultatet ger ändå en fingervisning om hur öppet det är vem som ska bli Republikanerna presidentkandidat i valet 2016.

Dörr på glänt

Mitt Romney själv uttalade sig så sent som i tisdags i ett radioprogram och sade då apropå sina tidigare förluster att ”någon annan än jag har bättre chans” i valet 2016.

Men han lämnade en – liten – dörr på glänt:

– Du vet, omständigheterna kan förändras, men jag tänker inte låta mig ledas dit.

En nationell undersökning som presenterades i juli i år svarade 45 procent av de tillfrågade att de trodde att USA hade varit ett bättre land att leva i om Romney hade vunnit valet 2012 i stället för Barack Obama.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.