Skottar röstar om självständighet – med cupcakes

Uppdaterad
Publicerad

Skottarna uppmanas att rösta. Inte bara med hjärta och hjärna, utan även med magen. Och det sker på ett kafé i huvudstaden Edinburgh.

– Vi ville göra något helt nytt. Något färgglatt, intressant, roligt. Något som ökar intresset för politik på ett lättsamt sätt, säger Graham Savage, delägare i Cuckoo´s Bakery.

– Och jag tror att våra politiska sympatimätningar har roat.

Skottland röstar om självständighet

En intensiv valkampanj pågår i Skottland och om Ja-sidan vinner är det slut med den 307-åriga unionen med Storbritannien.

Britterna hävdar att skottarna då kan glömma pundet och skaffa sig en egen valuta. De ekonomiska frågorna dominerar och diskussionerna rör, förutom pundet, även oljetillgångarna, whiskyn och fördelningen av statsskulden.

Kundens val avgör

På Cuckoo´s Bakery i Edinburgh går det att visa sitt val på ett annorlunda sätt

Att välja en muffin med den nationella Saltire-flaggan innebär ett ja till självständighet och en brittisk Union Jack ett nej. Den osäkre väljaren bör känna sig bekväm med att välja en muffins med ett frågetecken.

För att undvika att bli anklagad för partiskhet innehåller de tre sorterna samma ingredienser.  Med en smakförhöjare av hallon och vit choklad.

Smart affärsidé har blivit en succé

– Det går jättebra, säger Graham Savage. Kunderna vill gärna prata om sina åsikter och om bakelserna. Och så pratar de sinsemellan, man ser ju vilken sort de äter.

I  slutet av varje vecka redovisas resultatet i kaféets fönster.

– Ja-sidan har gått framåt på sistone, men nej-sidan har varit starkast. Det går lite upp och ner, säger Graham avslutningsvis.

Officiella väljarundersökningar visar på en majoritet för nej-sidan vilket innebär att Skottarna vill stanna kvar i unionen.

Det riktiga valet avgörs den 18 september.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottland röstar om självständighet

Mer i ämnet