Amerikanska soldater landstiger på D-dagen 6 juni 1944 i Normandie Foto: SVT

D-dagen för 70 år sedan

Uppdaterad
Publicerad

Den 6 juni 1944 landsteg de allierade på stranden vid Normandie i Frankrike. Dagen som sedan dess kallas D-day kom att bli en av de mest betydelsefulla i modern historia.

Landstigningen som fick kodnamnet Operation Overlord, innebar etableringen av ett brohuvud, ett fäste, för de allierades invasion av Normandie och denna del av Europa.

Detta var början till slutet för Nazityskland

En och en halv miljon soldater detog i de allierades landstigning vid Normandie, och på den amerikanska hemmafronten kunde miljontals radiolyssnare höra rapporter från invasionen. Det blev den blodigaste dagen i amerikansk historia sedan inbördeskriget. På östfronten ryckte Röda armén allt närmare Tyskland och i Stilla Havet stoppades den japanska expansionen. De första tecknen på att andra världskriget skulle få ett slut kunde börja skönjas.

70 år efter Dagen D

Anfallet genomfördes i två faser: en luftburen attack som landsatte 24.000 brittiska, amerikanska, kanadensiska och fria franska luftburna soldater strax efter midnatt och en amfibisk landstigning med allierat infanteri och pansardivisioner på Frankrikes kust med början klockan 06:30 på morgonen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

70 år efter Dagen D

Mer i ämnet