Shukria Barekzai. Foto: TT

Dåd mot hyllad afghansk politiker

Uppdaterad
Publicerad

Den afghanska parlamentsledamoten Shukria Barekzai överlevde på söndagen en självmordsattack mot den konvoj hon färdades i, ett dåd som tog tre civilas liv.

Tre personer, däribland en ung flicka, dödades under under söndagen i en attack riktad mot den afghanska parlamentsledamoten Shukria Barekzai.

Minst 12 personer skadades när självmordsbombaren utlöste sin laddning, rapporterar AP.

Klarade sig med lindriga skador

Inrikesdepartementets talesperson Sediq Sediqqi uppger att Barekzai klarade sig med lindriga skador.

Enligt Sediqqi försökte angriparen ramma det fordon som Barekzai färdades i innan sprängladdningen detonerade. Explosionen, ska enligt talespersonen, varit kraftig och hörts i hela huvudstaden.

Kämpar för kvinnors rättigheter

Shukria Barekzai, 42, beskrivs som en frispråkig kämpe för kvinnors rättigheter och nära allierad med landets nye president Ashraf Ghani. Hon har varit parlamentsledamoten i 10 år och har under åren belönats med flera internationella utmärkelser.

Hon uppges också vara den sista person som journalisten Nils Horner intervjuade innan han i mars mördades på öppen gata i Kabul.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.