Moske i Danmark Foto: DR

Danmark får sin första ”riktiga” moské

Uppdaterad
Publicerad

Sista landet i Europa utan moské med minaret.

Projektet har finansierats av Qatar och kostat nära 20 miljoner euro. Det kommer resultera i 6800 kvadratmeter moské med badrum, kontor, reception, bibliotek och kulturcenter i nordvästra Köpenhamn.

–Denna moské innebär att muslimer känner sig accepterade i det danska samhället, säger Mohamed Al Maimouni på Danska Islamiska Rådet.

Byggnaden kommer att ha kupol och en 20 meter hög minaret. Böneutrop från minareten blir det dock inte. 

I samband med tidigare planer på moskébyggen i Danmark har det uppstått protester, något som inte har varit fallet när det gäller detta projekt. Det har drivits relativt lågmält, bland annat genom att projektledarna undvikit medier, något som Al Maimouni tror kan ha bidragit till att det lyckats.

–Vi har hållit låg profil hela vägen, säger han.

I Danmark har muslimer länge varit hänvisade till så kallade källarmoskéer – moskéer som inrättats i gamla fabriker eller i källarlokaler.

–Jag tycker att det är jättebra att folk som behöver en plats att utöva sin religion på nu får det, säger en granne till det nya bygget.

Torben Rugberg Rasmussen, forskare vid Centrum för Mellanösternstudier vid Syddansk universitetet, säger till tidningen Politiken att Qatar, som har betalat moskébygget, står för en relativt konservativ tolkning av islam, men att detta inte nödvändigtvis kommer påverka den teologiska dagordningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.