Damarks premiärminister Helle Thorning-Schmidt. Foto: Scanpix/montage

Danmark i nytt NSA-avslöjande

Uppdaterad
Publicerad

Danmark har hjälpt USA med övervakning i mycket större utsträckning än vad som tidigare varit känt. Landet sägs ha haft en större roll än både Sverige och Norge.

Tidigare har SVT kunnat berätta om Sveriges nära samarbete med amerikanska signalspaningsmyndigheten NSA. Nu kommer uppgifter som säger att även Danmark spionerat och det i en mycket större omfattning än vad som tidigare varit känt.

– USA har ett väldigt nära samarbete med Danmark, Norge och Sverige och särskilt när det gäller allt som rättfärdigas med nationell säkerhet så är den danska regeringen väldigt samarbetsvillig, närmast underdånig för att tillgodose önskemål från USA, säger Glenn Greenwald.

Uppgifterna kommer från den världskände journalisten Glenn Greenwald, som fått dokument om NSA från Edward Snowden. Exakt hur samarbetet i Danmark fungerat väntas klargöras inom kort.

– Det finns saker i Snowden-materialet som vi arbetar med som direkt rör Danmark, säger Glenn Greenwald.

Varför har det inte publicerats?

– Dokumenten är komplicerade. Vi är ansvarsfulla journalister som inte publicerar förrän vi kan rapportera så att människor blir informerade och inte vilseledda, säger Glenn Greenwald.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.