Arkivbild. En busslast med svenska shoppingturister har återvänt till Staffanstorp efter en dagsresa till Tyskland. Foto: Scanpix

Danmark vill locka med billigare öl

Uppdaterad
Publicerad

Danskar ska köpa sin öl i Danmark, inte i tyska gränshandelsbutiker, tycker danska politiker. Därför planerar de nu för en sänkning av skatten på öl i Danmark, vilket kan få stor inverkan även på svenskars ölresor.

I dag styr många svenskar bilen till Tyskland för att lasta bagageutrymmet fullt med billig öl. Om det nya förslaget i Danmark röstas igenom kan fler komma att ställa kosan över sundet till Danmark i stället.

– Vi har en otroligt stor gränshandel i Sverige i dag, säger Cecilia Giertta, vd för branschorganisationen Sveriges bryggerier.

Hon tror att förslaget om sänkt skatt på dansk öl kan få stort genomslag i Sverige. Och det är inga små kvantiteter det handlar om. Enligt Sveriges bryggeriers beräkningar importerar svenskarna privat 100 miljoner liter öl per år, drygt en fjärdedel av vår totala ölkonsumtion.

Jobben väger tyngre

Danska politiker diskuterar nu förslaget och ska ta beslut under våren.

– Jag tror det går igenom, säger Kasper Möller Hansen, professor i statsvetenskap vid Köpenhamns universitet.

För även om politikerna är medvetna om hälsoriskerna med billigare öl så väger argumentet att rädda hem jobbtillfällen till Danmark tungt, säger han.

– Det är flera småbutiker i Söderjylland som har fått stänga på grund av konkurrensen från Tyskland.

Fakta: Stor skillnad på ölpriser

* En liter grön Tuborg kostar motsvarande 9,50 svenska kronor i en gränsbutik i Sassnitz i Tyskland.

* I en mataffär i Danmark kostar en liter motsvarande 12,40 kronor.

* På Systembolaget kostar en liter 30 kronor.

* I dag finns ingen övre gräns för hur mycket alkohol svenskar får föra in i Sverige från ett annat EU-land så länge alkoholen bedöms vara ”för eget bruk”.

Källa: Tullverket, Systembolaget, Superbrugsen, Stena line bordershop (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.