Foto: TT

Danska terrorpaketet får kritik

Uppdaterad
Publicerad

Den danska regeringens nya plan för att bekämpa terrorism presenterades på torsdagen av statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Nära 1 miljard danska kronor, motsvarande 1,2 miljarder svenska, kommer att satsas på ökad säkerhet de närmaste fyra åren.

Men Thomas Galasz Nielsen vid Dansk institut for internationale studier (DIIS) är kritisk:

Terrordåden i Köpenhamn

– Politikerna vill gärna visa handlingskraft och då gör man något som syns... Men man tar inte tag i det som är orsaken till att folk blir radikaliserade. Man skulle kunna arbeta mer förebyggande genom att kanalisera pengar till andra änden av systemet, till de olika myndigheter som har kontakt med medborgarna, säger han till Ritzau.

Ögat på sociala medier

Bland annat kommer satsningen att gå till polisens och säkerhetspolisens IT-kapacitet. De ska hålla ett öga på ”hotfullt eller misstänkt beteende” på sociala medier, inklusive danskarnas Facebook-uppdateringar, för att den vägen försöka ”avslöja potentiella gärningsmän”, som det heter i regeringens anti-terrorpaket.

Pengar ska också gå till att anställa personal till ”taktisk analys” och bearbetning av data Därutöver ska man skapa ett system som kan analysera digitala spår i form av medborgarnas bilder och videor samt från övervakningskameror.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Köpenhamn

Mer i ämnet