Danska F-16-plan ska delta i den USA-ledda koalitionen mot IS. Foto: AFP/TT

Danskt ja till Irak-insats

Uppdaterad
Publicerad

Det danska folketinget har nu gett klartecken till att sända sju F-16-stridsflygplan till Irak. Planen ska delta i de USA-ledda flyganfallen mot jihadistgruppen IS.

I insatsen, som ska pågå ett år, deltar 140 piloter och annan personal. De ska baseras i Kuwait. Dessutom ska Danmark bidra med 120 militärer som ska utbilda irakiska och kurdiska soldater som slåss mot IS på marken.

Danmark har tidigare bidragit med ett Hercules transportplan till den USA-ledda koalitionen, som nu omfattar elva länder utöver USA, skriver Politiken.

Terroriströrelsen IS

Folketinget ägnade större delen av onsdagen åt att debattera det beslutsunderlag som skulle bana väg för den danska insatsen.

Bland annat Venstre önskade få besked om det ska betraktas som landsförräderi om danskar som rest för att strida på jihadisternas sida skulle skjuta mot de utsända danska soldaterna.

– Det är inte för att vi inte vill att den danska insatsen ska ske, men vi vill få klarhet i det här, sade Venstres Inger Støjberg, efter att ärendet sent i onsdags återremitterats till försvarsutskottet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet