En man håller upp novembernumret av Charlie Hebdo 2011 som hade en karikatyr av profeten Muhammed. Foto: TT

Därför publicerar media i USA inte bilderna

Uppdaterad
Publicerad

I USA  avstår de flesta stora nyhetsredaktioner från att publicera satirteckningar från den franska tidningen Charlie Hebdo. Varken Washington Post eller New York Times väljer att på nyhetsplats visa teckningar som man anser kan vara ”förolämpande” mot religiösa grupper. Inte heller mediebolaget CNN eller nyhetsbyrån AP väljer att göra det.

Redaktionscheferna förklarar att man på andra sätt ändå kan förklara och fördjupa de nyhetshändelser som just nu pågår i Paris. Nyhetsbolagen valde att inte heller publicera de danska Muhammedteckningarna för några år sedan.

Medan Frankrike är sekulärt land där det bland annat är förbjudet att använda religiösa symboler i skolorna, så har man i USA en annan tradition vad gäller att visa religiösa grupper hänsyn.

– Vi har tagit ståndpunkten att vi inte publicerar hatiska uttalanden eller arrangerade händelser som har till syfte att förolämpa, provocera eller såra eller sånt som som smädar religiösa symboler eller attackerar människor utifrån deras etiska eller religiösa åskådningar, säger Santiago Lyon till tidningen Washington Post, han är vice VD på AP och nyhetsbyråns bildchef. Han tillbakavisar kritiken att det skulle vara ett sätt att vika sig för terroristerna utan påpekar att att beslutet omfattar alla trosriktningar.

Beundrar hur presidenten hanterat krisen

I USA uttrycks stort deltagande med det franska folket och också beundran för hur resolut president Hollande hanterat krisen. Justitiseminister Eric Holder åker till Paris i helgen för att delta i ett toppmöte om hur man ska kunna hantera det nya terrorhoten, på inbjudan av sin franska kollega.

Förre CIA-chefen Michael Hayden varnar för att Paris-attacken visar hur terrorister skapat en ny typ av attacker. Större bombdåd mot folksamlingar har underrättelsetjänsterna runtom i världen blivit bättre på att avslöja, anser Hayden, men den här attacken visar att det nu finns en mer utstuderad form av ”skräddarsydda” mindre attacker att vänta, med bättre utbildade och målmedvetna terrorister.

I USA har därför säkerhetsberedskapen höjts vid vissa, icke namngivna, inrättningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.