Trots demonstrationer för Obamacare är det många intresserade som är frustrerade Foto: Scanpix

Datakaos hotar Obamacare

Uppdaterad
Publicerad

Miljontals amerikaner försöker dag efter dag att anmäla sig till president Obamas hjärtefråga, sjukvårdsförsäkringen, ”Obamacare”. Men datakaos hotar att göra reformen till en flopp.

President Obamas hjärtefråga – sjukvårdsförsäkringen – hotas av ett datakaos som kan ta lång tid att reprarera.

Det är Barack Obamas viktigaste politiska seger. Han har trots motstånd lyckats få igenom ”Obamacare”, sjukförsäkringsreformen som är avsedd för de nära 50 miljoner som saknar sjukvård.

Obamacare

Gått snett

Men alltsammans har gått snett. Den som vill anmäla sig måste gå in på regeringssajten healthcare.gov och registrera sig.

Men bara en bråkdel av de nära 9 miljoner som besökte sajten de första 3-4 dagarna lyckades registrera sig. Sajten öppnades den första oktober.

Hittills har bara en halv miljon registrerat sig, vad man kan förstå. Obama-administrationen tiger om siffrorna och lovar inga förrän in i november.

På torsdag ska ett utredningsutskott i representanthuset hålla förhör om kaoset och i söndagens politiska magasin i tv var frågan också på tapeten.

Men av denna halva miljon har troligen hälften kommit in via delstaternas hemsidor, inte via de federala (statliga). Och med tanke på att 19 miljoner, enligt Washington Post, har besökt sajten är resultatet lågt.

Politisk strid

Man räknar med att 7 miljoner ska ha registrerat sig när anmälningstiden går ut den 31 mars. För de flesta amerikaner gäller att de måste registrera sig, annars måste de betala avgift för försummelse.

Det har blivit en politisk fråga, inte bara en teknisk. Republikanerna använder datastrulet som ett bevis för att hela Obamacare-reformen har varit dåligt genomtänkt och bör avskaffas.

Amerikanska medier rapporterar att administrationen hela tiden varit förtegen om vad som är fel och vad man ska göra åt det. Ursprungligen sades att det handlade om en flaskhals i början när alltför många gick in på sajten.

Grundläggande fel

Men nu visar det sig att det är stora grundläggande fel som bland annat beror på att mjukvarukomponenter från 55 olika leverantörer utnyttjas.

Det finns ingen i den myndighet som har hand om registreringen som har kompetens att klara den samordningen, säger experter till New York Times.

Problemet för den som vill ansöka om försäkringen börjar med själva registreringen. Det verkar som miljontals har misslyckats – men några pålitliga siffror finns inte.

Men de experter som undersökt systemet säger att detta bara är början. När man kommit in i programmet och ska uppge data om sig själv möter ännu fler hinder.

Kan dröja

Enligt New York Times ska man visserligen nu ha identifierat de flesta problemen, men de är inte reparerade. Tidningen citerar vissa experter som menar att det kan dröja till efter den 15 december innan allt är klart.

Tidningen skriver också att man inte hade testat systemet ordentligt innan det lanserades den förste oktober.

Den 15 december är sista dagen för anmälan för dem som vill komma i åtnjutande av reformen redan vid årsskiftet.

Tidningen beskriver administrationens agerande i frågan som långsam: Man har dröjt med att ge order om att avhjälpa felen.

Det har lett till stor frustration när miljontals amerikaner har använt många timmar på att försöka anmäla sig.

Problemen återstår

Även för de som lyckats anmäla sig återstår problemen. De försäkringsbolag som tar emot anmälningarna talar om att en rad fel har uppkommit, som beror på att datasystemet inte är ordentligt testat.

Datasystemet ska ha kostat 400 miljoner dollar (nära 2,6 miljarder kronor) och är oerhört avancerat – i teorin.

Under ansökningsproceduren ska det kunna koppla upp sig på en rad federala och delstatliga databaser för att få uppgifter om den försäkrade.

Systemet har en mjukvarukod som omfattar 500 miljoner rader. En storbanks datasystem har enligt New York Times en kod på bara en femtdedel av detta.

36 delstater använder det federala datasystemet för att göra anmälan, medan 14 delstater har egna sajter.

På måndagen ska president Obama ha en mottagning i Vita Huset för en grupp amerikaner som lyckats registrera sig för Obamacare.

Eftersom administrationen hittills mest tigit om problemen väntar amerikanska medier att han nu ska tala klarspråk om datakaoset.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Obamacare

Mer i ämnet