Shiamuslimska milismän vid fronten mot terrororganisationen IS Foto: Niclas Berglund/SVT

De driver tillbaka IS

Uppdaterad
Publicerad

Irakiska regeringsstyrkor sägs vara nära att återta landets största oljeraffinaderi från terrorgruppen IS. USA uppger att kriget är på väg att vända. SVT:s team tog sig till fronten och den shiamuslimska milisen som kämpar mot IS.

Milismannen Adnan Fares springer med automatkarbinen i högsta hugg genom ökenlandskapet för att söka skydd i ett skyttevärn. Han har precis fått reda på att terrororganisationen IS kan komma att beskjuta området.

Adnan Fares tillhör en shiamuslimsk milis som strider sida vid sida med den irakiska armén mot IS.

Terroriströrelsen IS

– De kallar sig Islamiska staten, fast de inte har med islam att göra. Islam tillåter inte sexuella övergrepp. Islam tillåter inte mord på människor eller halshuggning, säger Adnan Fares och syftar på det terrorvälde som IS spridit.

Kriget har börjat vända

Och nu kommer uppgifter om att IS framfart är på väg att stoppas.

USA:s militärchef Martin Dempsey, på besök i Irak, säger att kriget mot IS har börjat vända. Enligt Dempsey har amerikanska soldater tillsammans med kurdiska och irakiska styrkor börjat ”dra tillbaka Irak från avgrunden”. En USA-ledd koalition genomför sedan flera veckor flygräder mot IS i Irak och Syrien.

Utanför staden Baiji uppges irakiska styrkor vara nära att återta landets största oljeraffinaderifrån IS-trupperna.

Fruktar sekteristiskt våld

Milismannen Adnan Fares är i vanliga fall bagare. Han strider intill snickare, frisörer, elektriker och taxichaufförer.

I en månad har de varit vid fronten i Anwar-provinsen, några mil väster om huvudstaden Bagdad. Shiamuslimer ser dem som sina beskyddare, men sunnimuslimer är tveksamma och fruktar att milisgrupperna, som stärkts av armén, även ska ge sig på sunnimuslimer.

Adnan Fares tillbakavisar bestämt de farhågorna.

– Nej, det gör vi inte. Vi är inte sekterister, vi är bara ute efter terrorister. Vi är ute efter de som har blod på händerna. De som är oskyldiga behöver inte frukta oss.

– Jag har sunnitiska grannar och vi lever som syskon. Vi är inte sekterister, säger milismannen Mohammed Hassan.

Måste enas

Men, enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch har andra mer hårdföra shiamiliser begått allvarliga brott och även dödat civila sunniter.

Oron i Irak är stor för att det sekteristiska våldet och splittringen ska bli ännu värre. USA har också sagt att den stora utmaningen och nyckeln till att slutligen besegra IS är att ena det irakiska samhället och få slut på dragkampen mellan de olika shia- och sunnimuslimska grupperingarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet