Foto: SVT

”De får skylla sig själva”

Uppdaterad
Publicerad

I en intervju med SVT Nyheter säger separatisternas talesperson Stella Chorosjevo att den svenske officeren släpptes eftersom han hade en medicinsk åkomma. De övriga OSSE-inspektörerna stannar hos separatisterna tills vidare.

– Han är här som privatperson nu. Mer än så varken kan eller får jag säga.

På frågan om varför de åtta OSSE-inspektörerna greps säger Chorosjevo att separatisterna inte visste vilka syften de hade när de kom.

Krimkonflikten

– Det här är en väldigt känslig situation. De är gripna tills vidare och stannar hos oss. De kom in i det här området vid ett olyckligt tillfälle och det är inte vårt fel. Vi vill inte skada dem men de får skylla sig själva, säger hon.

”Vi kämpar för våra rättigheter”

Stella Chorosjevo upprepar också det separatisterna sagt de senaste dagarna: De vill använda de gripna för en fångutväxling.

– Vi ska använda dem för att sätta press på nazisterna i Kiev. De måste släppa våra ledare som är fängslade på felaktiga grunder. Vi kämpar för våra rättigheter. Vi vill hålla en folkomröstning för att få veta om folket vill tillhöra Ryssland. Men det motsätter sig den självutnämnda regeringen i Kiev, vilket betyder att våra rättigheter är satta ur spel, säger Chorosjevo.

Hon säger också att de enligt grundlagen har rätt till att anordna en folkomröstning.

– Vår högsta önskan är att undvika ett krig. Omvärlden måste hjäpa oss att lösa denna mycket svåra situation.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet