De fiskar med öronen

Uppdaterad
Publicerad

Harun och hans son är fisklyssnare, kanske de enda som fortfarande finns kvar. Deras vältränade öron gör att de kan höra var bytet gömmer sig under vattnet.

Harun Muhammad kan inte exakt beskriva hur en fisk låter.

– De har en egen röst. Ett ljud tillhör den här fisksorten, ett annat den här. Nybörjare kan inte skilja fisklätena åt.

Men det kan Harun Muhammad som har varit fisklyssnare sedan barnsben. Nu lär han upp sonen Zuraini som gärna vill ta över efter sin far en vacker dag, om inte utfiskning och miljöförstöring lägger hinder i vägen.

På bara 40 år har 90 procent av all fisk försvunnit från Malaysias vatten och det gör det svårare för Harun att lära ut sin konst. Ofta måste de båda återvända hem igen utan fångst.

Kan vara de sista fisklyssnarna

Ingen vet hur många fisklyssnare som fortfarande finns kvar, men det handlar om mycket få. Kanske är Harun och hans son rentav de sista.

Harun konstaterar att det inte bara handlar om hörseln:

– Efter ett tag är det som att du kan se. Även om fisken är långt borta, så kan du känna åt vilket håll den är och simma ditåt. När du kommer nära kan du höra fisken tydligt, berättar han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.