SVT:s team träffade syriska flyktingar vid den turkiska gränsen. Bland annat den kurdiska sexbarnsfamiljen Harsch som flytt från sitt hem i Kobani för att komma undan IS, nu försöker de ta sig tillbaka hem. Foto: Niclas Berglund/SVT

De flyr undan terrorn i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Vid gränsen till Turkiet väntar tusentals utmattade och vettskrämda människor på flykt undan terrorn i Syrien. Kvinnor och barn våndas i hettan, utan mat eller vatten. – Det är verkligen en flyktingkatastrof, säger SVT:s Samir Abu Eid, på plats vid gränsen.

Hundratusentals syriska kurder är på flykt undan terrororganisationen Islamska statens (IS) framfart i nordvästra Syrien. Desperat försöker de ta sig in i Turkiet – där situationen redan är extremt pressad.

Man har redan tagit emot över en miljon flyktingar, och på bara några dagar har över 130.000 kurder flytt in i landet. Vid gränsen samlas tusentals människor i väntan på att få komma i relativ trygghet. Många av de som flyr är kvinnor och barn.

Terroriströrelsen IS

– Många som vi har pratat med gråter och frågar sig ”vad har vi gjort? Varför ger sig IS på oss och tvingar oss att fly”, säger SVT:s mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid.

”Verkligen en flyktingkatastrof”

Han är på plats vid gränsen tillsammans med fotograf Niclas Berglund. Samir Abu Eid beskriver situationen för flyktingarna som ”miserabel”.

– En del har sovit på gatan i flera dagar på sin flykt mot gränsen. Det är över trettio grader varmt och här finns ingen mat och inget vatten. Det är verkligen en flyktingkatastrof, säger Samir Abu Eid.

Måste tillbaka för att rädda fåren

Han berättar om en familj med sex barn som han träffat, som flytt till gränsen. Pappan måste, trots livsfaran, återvända till sin gård. Familjen tvingades hals över huvud överge sina får – och fåren är allt de har.  

– Han måste tillbaka och ge dem mat och vatten, annars dör de och då förlorar de allt. Det är hjärtskärande egentligen, säger Samir Abu Eid.

Rykten sprids om övergrepp

Många som Samir Abu Eid träffar är vettskrämda och flyr för sina liv. De har hört ryktena om IS fruktansvärda övergrepp – om människohuvud som trätts på pålar och hela byar som fått halsen avskurna – och fruktar en massaker om de återvänder.

– Det är mycket rykten som sprids. Och på Youtube finns ju bilder på massakrer, avrättningar och huvuden på pålar, så det har ju hänt. IS är väldigt skickliga på att sprida den här och skrämma iväg människor så att de lättare kan ta över deras byar, säger Samir Abu Eid.

Unga män vill tillbaka och slåss

Vid gränsen är det också många – framför allt unga män – som har lämnat sin familj i Turkiet och nu vill tillbaka in i Syrien för att försvara sina hem.

Turkiet har stängt gränsen för att undvika att kurder från Turkiet ger sig in i Syrien för att strida, vilket har fått människor att demonstrera vid gränsen och råka i bråk med turkiska soldater.

– Gränsen är öppen men bara vid en plats vid Mursitpiner. En enskild punkt har öppnats för flyende syrier så att vi kan kontrollera deras identiteter och ge första hjälpen, säger en tjänsteman vid turkiska krishanteringsdepartementet AFAD enligt TT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet