De gröna lämnar Finlands regering

Uppdaterad
Publicerad

De gröna lämnar som väntat Finlands regering, enligt ett enhälligt beslut från partifullmäktige och partiets riksdagsgrupp.

Det var beslutet att bevilja tillstånd till Fennovoimas bygge av ett nytt kärnkraftverk i Pyhäjoki som fick De gröna att välja att gå i opposition. Partiet anser att beslutet strider mot regeringsprogrammet.

I och med De grönas avgång krymper regeringsunderlaget i riksdagen, då styrkeförhållandet mellan regeringspartier och opposition blir mycket jämt.

Kärnkraftverk i Pyhäjoki

Sannfinländarnas ordförande Timo Sainoi vill se en regering med de tre största partierna, men säger att en sådan bara kan bildas genom nyval. Enligt honom kommer inte Sannfinländarna att rädda den sittande regeringen i riksdagens omröstningar.

De grönas ordförande Ville Niinistö har sagt att partiet kan tänka sig att stöda regeringen i vissa frågor som man förberett gemensamt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kärnkraftverk i Pyhäjoki

Mer i ämnet