Danskpalestiniern Wadie El Masri tvingas evakuera sina två äldsta söner till Danmark för att förhindra att de dödas eller värvas av milis.

”De skjuter mot allt nu”

Uppdaterad
Publicerad

Vreden växer i Gaza i takt med att dödstalen stiger, och fler unga ansluter sig till Hamas och Islamiska Jihad. Danskpalestiniern Wadie El Masri evakuerar sina två äldsta söner till Danmark, för att förhindra att de dödas eller värvas av milis. – De skjuter mot allt nu, det är riktigt farligt här, säger han.

Wadie El Masri bor och arbetar i Gaza sedan många år. Han är del av en stor och förmögen palestinsk familj, med bolag inom industrin, oljebranschen och turism i många länder. Samtidigt är han dansk medborgare sedan många år, och skulle kunna lämna det krigshärjade Gaza med familjen i morgon.

– Ja, med mitt danska medborgarskap skulle jag kunna bli evakuerad härifrån, men det känns inte rätt att göra det. Däremot är jag orolig för mina äldsta söner, säger Wadie El Masri.

Konflikten i Gaza 2014

”Väcker ont blod och kampvilja”

Pojkarna är 16 och 25 år och är fortfarande oskadda, och har inte heller visat något intresse för Hamas militära gren eller för någon annat milis.

– Men du vet hur det är med ungdomar i den åldern, särskilt under ett krig. Det väcker ont blod och kampvilja, och jag är rädd för att det skulle kunna leda till att de gjorde ett misstag, säger Wadie El Masri.

Det finns många föräldrar i Gaza med samma oro. Och fler unga har anslutit sig till miliserna, även utan familjernas vetskap.

– Det är precis det som händer här nu. Föräldrarna vet ingenting och så ser de plötsligt bilder på döda kroppar och foton av sina söner i tv.

Själv fick Wadie danskt medborgarskap för många år sen, och är stolt över att vara dansk.

– Det var landet som tog emot mig och gav mig ett pass, ett dokument som för första gången gjorde mig till en riktig medborgare någonstans. Med både rättigheter och skyldigheter, säger han.

Livsfarliga resor varje kväll

Som vd för familjens hotell- turistanläggningar i Gaza har han fullt upp med att få hotellen att fungera trots ständiga explosioner i närheten, och trots elavbrott och brist på bensin och vatten.

Samtidigt har han en stor familj i Gaza och en far som just nu är döende. Varje kväll företar han livsfarliga resor till hans dödsbädd, genom områden där strider rasar mellan israeliska marktrupper och Hamas.

– Jag är sällan rädd, men igår var det egentligen alldeles för farligt att köra. Men vad ska man göra när ens far ber en att komma? Jag skulle aldrig kunna säga nej till honom, säger Wadie El Masri.

”Hoppas träffa min familj igen”

Nu har han satt sönerna på bussen som evakuerar danska medborgare ut ur Gaza. De är uppskakade av en vän vars mor och syster just dödats i en israelisk Apachehelikopterattack.

– De hade ingenting med Hamas eller någon militär att göra, det är annorlunda det här kriget jämför med tidigare. De skjuter mot allt nu, det är riktigt farligt här, säger Wadie El Masri.

Sönerna Adel och Osaid El Masri har fått slänga ner det de hann när beskedet kom om att en evakuering var på gång.

De har aldrig bott i Danmark och är förtvivlande över att behöva lämna sin familj i en så svår situation.

– Vad jag hoppas av Danmark? Det vet jag inte. Jag hoppas bara att jag kommer att kunna få träffa hela min familj igen. Det känns som om det inte alls är säkert att det blir så, säger Adel El Masri, 25, på bussen i Gaza City.

Vi hinner inte prata mycket mer, de måste åka innan eldupphöret är slut. Danmark är ett helt oskrivet kort för dem. Inte så mycket att orda om. Det blir som det blir.

– Men inshaallah, jag hoppas vi får träffa vår familj igen, upprepar Adel El Masri.

Sen går bussen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten i Gaza 2014

Mer i ämnet