Tokyo Zentai Club hänger i en park i Tokyo. Foto: TT

De söker friheten i heltäckande dräkter

Uppdaterad
Publicerad

Medlemmarna i den japanska rörelsen Zentai upplever att heltäckande dräkter ger dem en frihet de saknar i vardagen.

På dagarna är hon en kontorsråtta bland många andra, men på kvällarna klär hon sig i en kroppsstrumpa som till och med täcker ögonen och munnen.

– Jag har alltid oroat mig över vad andra tycker om mig. De säger att jag ser söt, snäll, barnslig eller naiv ut. Jag har alltid känt mig kvävd av det, men när jag har på mig det här är jag bara en person i en dräkt, säger den 20-åriga kvinnan, som kallar sig Hokkyoku Nigo (Nordpol nummer två) till nyhetsbyrån AFP.

Handlar om frigörelse

Hokkyoku Nigo är en del av den lilla subkulturen Zentai i Japan som gillar att ha på sig heltäckande spandexdräkter. De upplever att dräkterna hjälper dem att frigöra sig genom att utplåna deras fysiska identitet, skriver AFP.

Zentai är en förkortning av zenshintaitsu, som betyder full kroppsstrumpa.

Fascinerad av superhjältekostymer

De tio medlemmarna i gruppen Tokyo Zentai Club träffas varannan månad och håller grillkvällar eller fester. Helt täckta i elastan.

– Som barn var jag alltid fascinerad av superhjältekostymer, och när jag var 13 eller 14 försökte jag sy en egen dräkt. Men slutade eftersom jag trodde att jag kanske gjorde något som var knäppt. Jag blev jätteglad när jag genom internet insåg att det fanns andra som jag, säger 22-åriga Hanaka till AFP.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.