Foto: TT

10.000 kallas in för att skydda Frankrike

Uppdaterad
Publicerad

10.000 ur Frankrikes säkerhetsstyrkor har kallats in för att skydda landet efter terrordåden förra veckan. Det meddelar franska försvarsministern. Utplaceringen ska enligt försvarsminister Jean-Yves Le Drian börja i morgon och fokus ska vara på de mest känsliga områdena, uppger AP.

Efter förra veckans terrordåd mot satirtidningen Charlie Hebdo med efterföljande gisslandrama är stämningen spänd i landet. Brittiska Sky News skriver att 5.000 poliser har beordrats att bevaka Frankrikes 717 judiska skolor under de närmaste två dygnen.

– Ja, det är väldigt påtagligt att det är mycket mer poliser ute, säger SVT:s reporter Regina Svedberg Ågren på plats i Paris.

Terrordåd mot fransk tidning

Men samtidigt är det vanlig måndag i Paris igen

– Det är klart man är lite räddare, men Paris är min stad och jag tänker inte låt mig skrämmas för det är ju det terroristerna vill, säger Yvonne Dupress till SVT när hon väntar på att kliva på nästa tunnelbanetåg.

Studenten Yovan Sgo väntar också han på tunnelbanan som går som vanligt.

– Jag känner mig trygg för det är så mycket poliser överallt. Man kan aldrig garantera någonting, men jag tror att nu är Paris säkrare än någonsin, säger han till SVT.

I dag meddelade franske premiärministern Manuel Valls att högsta säkerhetsnivån fortsatt gäller efter terrordådet där 20 personer dog, inklusive tre gärningsmän.

Amedy Coulibaly, som tog flera personer som gisslan i en judisk matbutik i fredags, sade att han valde butiken där han höll flera personer fångna för att den var ett ”judiskt mål”.

Evakuering på flygplats

På morgonen utlöstes också två olika larm på Parisflygplatsen Roissy, även känd som Charles de Gaulle (CDG), efter det att bagage misstänkts innehålla bomber. Delar av flygplatsen spärrades av och resenärer och personal evakuerades sedan en väska utan ägare påträffats vid flygplatsens första terminal för internationella avgångar.

Militär tog hand om bagaget och förstörde det senare, enligt SAS informationspersonal på plats i Paris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd mot fransk tidning

Mer i ämnet