Nya incidenter med Dreamliner

Uppdaterad
Publicerad

Heathrow tvingades stänga tillfälligt i dag när en parkerad Boeing 787 Dreamliner, tillhörande Ethiopian airlines, fattade eld.

Elden ska ha startat inne i planet men det är ännu oklart varför. Inga passagerare ska ha funnits ombord.

Brandmännen lyckades snabbt få situationen under kontroll och ingen ska ha skadats. Flygplatsen är åter öppen.

Ett annat Dreamliner-plan beordrades på fredagen att återvända till Storbritannien. Planet, som tillhör det brittiska bolaget Thomson Airways, var på väg mot Florida när det fick vända tillbaka till Manchester. Beslutet fattades enligt AFP av tekniska skäl som inte beskrevs närmare.

Tufft för tillverkaren

Branden är dock ett hårt slag för Boeing som har haft problem med flygplanstypen även tidigare i år då den drabbades av en rad batteribränder. Flygplanen belades tillfälligt med flygförbud tills det att Boenig ordnat en lösning men planen har åter varit i luften sedan i slutet av april.

Efter beskedet föll aktikursen för Boeing med drygt sex procent.

Fakta: Olycksdrabbad flygplanstyp

  • Boeings 787 Dreamliner har råkat ut för en lång rad incidenter. Bland annat har batterier brunnit, bränsle läckt ut och en ruta i cockpit spruckit. Överhettade batterier har varit det största problemet.
  • Flygplansmodellen togs därför ur trafik i januari.
  • Den 27 april blev Ethiopian Airlines första flygbolag att skicka upp modellen i luften efter flygförbudet. Flygningen gick utan problem.
  • Dagen efter provflög även det japanska flygbolaget ANA, med 17 Dreamliners, utan incidenter.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.