Foto: TT

Protestledare skjuten i Thailand

Uppdaterad
Publicerad

Demonstranter attackerade och motade i dag bort väljare när Thailand höll förval inför nästa helgs stora val. 48 av 50 vallokaler i Bangkok tvingades stänga, rapporterar SVT:s korrepondent Niklas Sjögren.

Enligt uppgifter till Reuters sköts en av protestsledarna, Suthin Taratin, ihjäl på söndagen och flera andra skadades under oroligheterna vid vallokalerna.

– Suthin Taratin sköts i huvudet när han höll tal på en flakbil, säger oppositionstalesmannen Akanat Promphan på en presskonferens.

Politisk kris i Thailand 2013

Kalabalik utbröt på platsen, i en förstad till Bangkok, och ett tiotal andra skadades.

Alltmer hotfull stämning

Stämningen blir nu alltmer hotfull mellan de thailändare som vill gå till val nästa helg och de regeringsfientliga demonstranter som inte vill att valen ska hållas.

Under söndagen hölls förval för de thailändare som registrerat sig för att rösta på annat håll än i den valkrets där de är skrivna. I Bangkok handlade det om strax under en miljon väljare.

– Demonstranterna var beväpnade med käppar. De stod utanför vallokalen när vi anlände. Är det någon av er som tänker rösta? Vem av er har mod nog att rösta, skrek de till oss, berättar 44-åriga Siri Kummanee för SVT.

Slagsmål mellan väljare och demonstranter

Många av dem fick dock aldrig någon möjlighet att lägga sin röst. Demonstranterna i koalitionen PDRC omringade i morse mängder av vallokaler för att hindra väljare från att gå in.

Siri Kummanee var en av dem som hindrades från att rösta i Bangkok.

– Jag ville rösta men PDRC blockerade vägen till vallokalen i Lad Krabang redan tidigt på morgonen. Det var bara fem-sex poliser på plats och de var inne i vallokalen, säger hon.

På flera ställen förseglade de grindar och portar med kedjor. Slagsmål ska ha brutit ut mellan demonstranter och frustrerade väljare. 48 av huvudstadens 50 vallokaler tvingades stänga och avbryta valen.

Vill ta över makten

Det var i slutet av det gångna året som Thailands regering ledd av premiärminister Yingluck Shinawatra valde att upplösa parlamentet och låta folket säga sitt via ett nyval.

De regeringsfientliga demonstranterna ledda av Suthep Thaugsuban vill dock skjuta på valet. De kräver att regeringen, som nu är en övergångsregering i och med att parlementet upplösts, avgår omedelbart och lämnar över makten till dem.

Hade lovat att inte stoppa väljare

De vill sedan leda landet via ett icke demokratiskt ”Folkets råd”. Under rådets ledning ska landet reformeras. Efter det kan val hållas, enligt demonstranterna.

Demonstranterna sa så sent som i fredags att de inte skulle hindra folk från att rösta i dagens förval. Ett löfte som alltså inte hölls.

På tisdag ska regeringen och landets valnämnd (EC) hålla ett möte för att diskutera om det stora valet, kommande söndag 2 februari, ska hållas eller inte.

Viktigt möte på tisdag

Valnämnden har sagt att de vill skjuta på valet eftersom de i det här läget är oroliga över de inte ska kunna genomföra ett tryggt och säkert val.

Regeringen har sagt att de enligt konstitutionen är tvungna att hålla nyval inom två månader efter det att parlamentet upplösts.

De väljare som inte kunde rösta idag ska enligt valnämnden ges möjlighet att rösta nästa söndag istället, i samband med det stora valet.

– Då kommer jag att försöka igen. Jag vill lägga min röst, säger Siri Kummanee till SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politisk kris i Thailand 2013

Mer i ämnet