Foto: Scanpix

Demonstranter in i regeringens högkvarter

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals demonstranter har tagit sig in i det thailändska regeringshögkvarteret i Bangkok. Men till skillnad från i går beskrivs stämningen nu som fredlig, och där barrikaderna tidigare stod delar demonstranter ut rosor till polisen.

Fredliga scener utspelar sig i regeringskvarteren, scener som står i bjärt kontrast till gårdagens sammandrabbningar då polis använde tårgas och gummikulor.

– Vi vill inte att någon ska gå in och förstöra regeringsbyggnaderna, säger Brenda Nong, demonstrant från Bangkok.

Thailändskt uppror

Nyhetsbyrån AFP:s reporter på plats beskriver stämningen som karnevalsliknande och säger att inga säkerhetsstyrkor syns till. För att inte våldet ska eskalera har polisen sagt att de inte ska använda våld mot demonstranterna.

200 demonstranter inne i regeringshögkvarter

På tv-bilder sågs poliser och demonstranter tillsammans utanför polishögkvarteret och Bangkoks polischef Kamronvit Thoopkrachang sade att de var välkomna att stanna så länge de ville.

– Det senaste är att omkring 200 demonstranter tagit sig hela vägen in i regeringshögkvarteret och det har man gjort eftersom polisen släppt på avspärrningarna och lagt ned sina vapen. Man har även släppt bevakningen kring ett polishögkvarter, säger SVT:s korrespondent Niklas Sjögren.

Niklas Sjögren säger också att det är oklart vem som står bakom polisens nya mjukare linje. Det kan vara regeringen, men det kan också vara ett rent polisiärt beslut. Att demonstranterna nu ser ut att lyckas med ett av sina främsta mål, nämligen att ta sig in i regeringsbyggnaden, betyder dock inget för deras krav på regeringens avgång.

– Man kan ju mycket väl släppa in dem. Regeringen finns ju inte där inne, de finns på en annan säker plats, säger Niklas Sjögren.

Hård kärna har beväpnat sig

Niklas Sjögren har också på nära håll kunnat följa hur demonstrationerna har ändrat karaktär och blivit allt våldsammare:

– I går beväpnade sig demonstranterna mycket mer än andra dagar. Då hade de plötsligt själva gummikulor, käppar, och tårgas. Man har också märkt att de äldre demonstranter och barnfamiljer som var med från början, de har nu dragit sig tillbaka. Nu är det en hård kärna av yngre män som är mer beväpnade och mycket mer hårdföra än tidigare dagar, berättar Niklas Sjögren som spekulerar i att detta också kan ha bidragit till att polisen nu väljer en mer försonlig linje.

Samtidigt förnekade landets högste polischef Adul Saengsingkaew att polischefen Kamronvit sagt att demonstranterna fick komma in i polisens högkvarter. Han klargjorde att de på inga villkor skulle tillåtas att ta sig in i regeringsbyggnaden, parlamentet eller Bangkokpolisens högkvarter.

Enligt Bangkok Post ska överbefälhavaren Thanasak Patimapagorn kalla de väpnade styrkornas ledare till ett möte efter den 5 december då kungens födelsedag firas, för att diskutera hur konflikten i landet ska lösas.

Arméchefen general Prayuth Chan-ocha sade på tisdagen att soldater kommer att övervaka situationen på avstånd och låta politikerna lösa problemen själva.

Fakta

Fakta: Kraftmätning i Thailand

 * 2006 störtades Thailands premiärminister Thaksin Shinawatra av kungatrogna generaler. Han gick i landsflykt och återvände hem 2008, men gick snart i exil igen. Sedan dess skakas landet av återkommande kriser.

 * ”Rödskjortor” och ”gulskjortor” har kämpat om inflytande, men det finns också en tredje kraft runt Suthep Thaugsuban, förut biträdande premiärminister som företrädare för Demokratiska partiet.

 * Rödskjortorna, som Thaksins och nuvarande premiärministern och hans syster Yinglucks anhängare kallas, stöds främst av fattiga på landsbygden och arbetare i städerna. Thaksin och hans allierade har vunnit alla val de senaste åren.

 * Både Demokratiska partiet och ”gulskjortorna” (de senare tillhör Folkalliansen för demokrati, PAD) har stöd hos rojalister och Bangkok-elit, urban medelklass, samt hos militären. Men gulskjortorna har tappat en del av sin drivkraft och kretsar ur Demokratiska partiet uppges ha en ledande roll i de aktioner som pågår i Bangkok nu.

 * PAD-ledaren Sondhi Limthongkul har inte uppmanat sina anhängare att demonstrera, men en del av partiets sympatisörer deltar.

(TT-AFP)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Thailändskt uppror

Mer i ämnet