Demonstranter utanför justitiedepartementet i Isfahan i Iran. Foto: TT

Protester mot syraattacker i Iran

Uppdaterad
Publicerad

På bilder och videoklipp som publicerats i sociala medier och på olika Youtubekonton syns hur människor samlats utanför justitiedepartementet i staden Isfahan i Iran för att demonstrera mot den senaste tidens syraattacker mot kvinnor.

I ett videoklipp uppmanar en myndighetsperson de upprörda demonstranterna om tålamod och lovar att lagen kommer att straffa gärningsmännen hårt, något som demonstranterna inte verkar tro på.

De senaste veckorna har minst åtta kvinnor attackerats genom att få syra kastat i ansiktet. Enligt lokala medier kan ännu fler kvinnor ha blivit utsatta och i söndags avled en av kvinnorna på grund av skadorna hon fått.

Demonstrationer i flera städer

Attackerna har uppmärksammats i hela landet. Vissa källor talar om hundratals demonstranter, andra om tusentals, som samlats i Isfahan för att stödja stadens kvinnor. Även i huvudstaden Teheran samlades en mindre grupp demonstranter utanför riksdagen. Bland dem fanns den kända mänskliga rättighetsaktivisten Nasrin Sotoudeh.

– Hur kan man leva i ett samhälle och förbi likgiltig inför sådana attacker? Myndigheterna är oroade för kvinnors hijab, men vad är viktigare än människors säkerhet?, sa hon till the Guardian

Enligt rykten menar vissa att kvinnorna attackerats på grund av de inte burit sin av lagen påtvingade slöja på ett tillräckligt täckande sätt. Men enligt en högt uppsatt polischef stämmer inte det, eftersom kvinnorna skulle komma från religiösa familjer som observerar den kvinnliga klädkoden.

Trots att iranska myndigheter uppger att flera gärningsmän har gripits, är motiven bakom attackerna ännu inte vara kända. 

Lagdiskussion kan ha skapat grogrund

Många menar att attackerna kan ha sin grund i den senaste tidens diskussioner i landets riksdag. Där har konservativa, som är i majoritet, försökt få igenom en lag som gör det tillåtet för privatpersoner att upprätthålla islamisk lag enligt iransk tolkning och där ingår kvinnors klädsel.  

Den moderate presidenten Hassan Rohani höll i går ett direktsänt tal där han påpekade att den föreslagna lagen skulle öka spänningen mellan landets religiöst konservativa och sekulära.

”Korruption större problem än kvinnors klädsel”

– En utvald grupp av människor kan inte agera väktare. Det finns krav på alla muslimer att uppmana till kärlek, respekt för andra och mänsklig värdighet. Vi måste se upp för dagen då vissa leder vårt samhälle till otrygghet och orsakar spricker, allt i islams namn.

Presidenten påpekade också att bland annat korruption är ett större problem för ett samhälle än kvinnors klädsel.

– Jag vill se att vår riksdags handlingar resulterar i mer enighet, mer sammanhållning och fler jobb till våra unga. Ingen osedlighet är värre än arbetslöshet, fattigdom och bristen på möjlighet till bra utbildning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.