Foto: TT

Ödesdag i Hongkong – protesterna växer

Uppdaterad
Publicerad

Onsdagen blir en ödesdag för protesterna i Hongkong. Demonstrationerna väntas växa när många Hongkong-bor är lediga under den kinesiska nationaldagen. Enligt SVT:s korrespondent går det inte att utesluta att polisen kommer att ta till våld. – Förr eller senare kanske det inte finns något alternativ från myndigheternas sida, säger Lars Moberg.

Tusentals demonstranter har fortsatt att inta Hongkongs gator, en vecka efter att protesterna mot den kinesiska regeringen motvilja att tillåta fria, demokratiska val i regionen inleddes.

– Det är väldigt många demonstranter ute. De är dessutom uppdelade i många fickor på flera olika håll. Det är svårt att bedöma ett exakt antal men det är åtminstone flera tusentals, säger SVT:s korrespondent Lars Moberg, på plats i Hongkong.

Protesterna i Hongkong

Hongkongs regionala regeringschef Leung Chun-ying har krävt att demonstranterna ska dra sig tillbaka, men det är en uppmaning som tycks ha mötts av döva öron. Under dagen har demonstrationerna bara växt till sig, och deras antal väntas nå en helt ny nivå under onsdagsdygnet.

Mest studenter

Tidigare har demonstranterna främst bestått av studenter, i tonåren och yngre 20-årsåldern, som ockuperar stadens gator. I morgon väntas dock en mycket bredare del av Hongkongs befolkning ansluta sig till demokratidemonstrationerna.

– I morgon, den 1 oktober, är Kinas nationaldag. Då kommer det att bli riktigt stort, eftersom de som tidigare inte har kunnat vara med i demonstrationerna eftersom de har jobbat kommer att vara lediga, säger Lars Moberg.

Polisen i undanskymd roll

Efter att tidigare under inledningen av protesterna ha ingripit mer hårdhänt med tårgas och pepparsprej, har Hongkongs polis det senaste dygnet intagit en mer tillbakadragen roll. Enligt Lars Moberg är det tydligt att ordningsmakten har valt en ny strategi för undvika den spända läget som rådde under konfrontationerna i helgen.

Stämningen bland demonstranter var under tisdagen både lugn och trevlig. Lars Moberg berättar att demonstranter på många håll sjunger sånger, medan andra ropar i talkörer.

– Det är fredligt, och prydligt. De håller rent efter sig och är väldigt noga med att städa, säger Lars Moberg.

Våld kan bli ända utvägen

Frågan är hur länge myndigheterna kommer att låta demonstrationerna fortgå. Troligt är att polisen kommer att hålla sig tillbaka även under onsdagen, men om protesterna fortsätter fram mot helgen går det inte att utesluta att man kommer att ta till våld för att få bort demonstranterna från gatorna.

– Förr eller senare kanske det inte finns något alternativ från myndigheternas sida, säger Lars Moberg.

De styrande i Peking och i Hongkong oroar sig för demonstrationernas långvariga ekonomiska effekter på regionen. Man befarar att ockupationen av gatorna ska avskräcka utländska investerare. Det har också funnits svaga tecken på att Hongkongbörsen påverkas negativt.

Nya besked under onsdagen

I morgon onsdag går den tidsfrist som demonstranterna gett den kinesiska regimen ut. De har krävt att invånarna i Hongkong ska få välja sina egna politiska företrädare. Ingenting tyder dock på att Kina kommer att vika sig för kraven, så det är oklart vad som väntar framöver.

På onsdagen ska även Occupy Central, en av de ledande organisationerna bakom demonstrationerna, att komma med nya direktiv till sina anhängare.

Om de uppmanar demonstranterna att dra sig tillbaka, eller tvärtom fortsätta kampen, kan bli avgörande för den fortsatta utvecklingen, menar Lars Moberg.

– Det ska bli mycket spännande att höra vad de har att säga.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i Hongkong

Mer i ämnet