Bert Sundström Foto: SVT

SVT i Ukraina: ”Osäkerheten fortfarande stor”

Uppdaterad
Publicerad

Osäkerheten är fortfarande stor, men vi bör räkna med flera våldsamma incidenter de kommande dagarna. Det säger SVT:s Bert Sundström på plats i Donetsk i östra Ukraina.

– Här i Donetsk är det lugnt nu, men i Slovjansk, som är centrum för de senaste dagarnas våldsamheter är det spänt, men det pågår just nu ingen militär operation.

Enligt Bert Sundström är det oklart vad som kommer att hända i dag.

Krimkonflikten

Den offensiv som inleddes av ukrainsk militär i går har stannat upp och Bert Sundström tror att Ukrainas regering ”känner på motståndet” i de olika städerna där ryssvänliga separatistgrupper intagit byggnader.

– Man vill inte gå för hårt fram eftersom man inte vill provocera fram en invasion från Ryssland.

– Det kan också vara så att man är lite osäker på hur de poliser och militära styrkor som finns i östra Ukraina egentligen har det med sin lojalitet. Kan man verkligen lita på dem eller inte? Det är nog en av anledningarna till varför det inte går som på räls.

Sammantaget är osäkerheten fortfarande stor. För det flesta verkar livet pågå precis som vanligt, trots närvaron av tung beväpnad milis.

– I förgår när vi var i Slovjansk står det professionell militär innanför barrikaderna på stadshuset, men inne i byggnaden så pågår administrationen som vanligt. Och utanför leker barn och människor flanerar som vanligt, bara 50 meter från en ockuperad byggnad. Det är ganska schizofrent får man säga.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet