Israeliska soldater på en armerad stridsvagn nära gränsen till Gaza i södra Israel. Foto: Scanpix

”Väntar på en kraftig hämndattack”

Uppdaterad
Publicerad

Israeliska styrkor rör sig på torsdagskvällen mot gränsen till Gaza inför en möjlig markoffensiv, rapporterar nyhetsbyrån AP.

SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid är en av de få journalister som släppts in i Gaza. Han berättar om ett Gaza som under dagen varit tyst och ödsligt.

–Eftersom tre civila israeler dödades i dag tror många här att det kommer en kraftig vedergällning under natten, berättar han på telefon inifrån Gaza.

Striderna mellan Israel och Hamas 2012

SVT:s team anlände tidigare i dag och såg då raketer som avfyrades från Gaza mot Israel, de såg även flyg som cirkulerade över Gaza senare.

När SVT Nyheter når honom senare under kvällen hörs högljudda explosioner genom telefonen.

–Just nu lever många Gazabor i skräck. Det som hörs i bakgrunder är alltså riktigt kraftiga explosioner. Det är flygattacker från Israel och även raketskjutningar nära där vi är nu som skjuter mot Israel med tät följd.

”Det är obehagligt”

Under kvällen upplevde Samir Abu Eid det som han beskriver som den största explosionen hittills, väldigt nära där de befinner sig just nu.

–Det är alltså kolsvart här och det är obehagligt för du ser ingenting, men du hör det. Ertersom att det är väldigt tätbefolkat här i Gaza så är det alltid civila som dödas och ofta barn. Det här är fruktansvärt för barnen.

Det är nästan exakt fyra år sedan senaste Gazakriget, men att det skall bli en liknande situation den här gången tror inte de Gazabor som Samir Abu Eid talat med.

–Förra gången stängde man av Gaza helt, det har man inte gjort nu.

Raket i Tel Aviv

De representanter från Hamas som SVT:s utsända har talat med säger att attackerna kommer från andra extrema grupper i Gaza. Samtidigt har Israel anklagat Hamas för att inte göra tillräckligt för att stoppa dem.

På torsdagskvällen, svensk tid, rapporterade flera nyhetsbyråer om att en raket från Gaza slog i havet nära Tel Aviv. Raketbeskjutningen fick dock varningssirener att ljuda i stadens rusningstrafik och folk skyndade från bussar för att ta skydd, skriver TT. Islamiska jihad i Gaza tog på sig ansvaret för raketbeskjutningen.

Israel, som sagt sig vara redo att gå in i Gazaremsan med marktrupper, kallar in militära reservister. Ett beslut om att mobilisera 30 000 reservister har godkänts av försvarsminister Ehud Barak, uppger en talesman enligt AFP.

Hur många reservister som verkligen kommer att kallas in i Israel är inte avgjort ännu, säger talesmannen för Ehud Barak en kort stund efter försvarsministerns godkännande. Antalet 30 000 är vad armén har begärt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striderna mellan Israel och Hamas 2012

Mer i ämnet