Ett attackerat område i Gaza City söndag 18 november. Foto: Scanpix

”Det börjar bli brist på mediciner på sjukhusen”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s korrespondent Samir Abu Eid säger på telefon från Gaza City att antalet skadade på sjukhusen ökar – timme för timme. Samtidigt har flera raketer avfyrats mot den israeliska storstaden Tel Aviv.

– Vid vårt besök kom det in en åttaårig pojke som hade blivit allvarligt skadad när en bomb slog ner intill huset där han och hans syster låg och sov. Mitt intryck är att Israel i huvudsak siktar in sig på strategiska mål, men problemet är att även om man får en direktträff, så ligger husen så tätt att flera byggnader omkring bombmålet också skadas eller förstörs helt och hållet. På sjukhusen börjar det också bli brist på mediciner och utrustning, säger Samir Abu Eid från Gaza City.

Fler attacker över gränsen

Under dagen har attacker från både Israel och Gaza fortsatt. Två mediebyggnader i staden Gaza träffades under natten. Åtta palestinska journalister skadades, en tvingades amputera benet, enligt lokal sjukvårdspersonal. Israels armé sade att den attackerat en ”antenn som använts av Hamas för terrorverksamhet”.

Striderna mellan Israel och Hamas 2012

Samtidigt fortsatte raketattackerna från Gaza mot Tel Aviv. Minst tre raketer avfyrades men oskadliggjordes av robotskölden Iron Dome. Norsk-israeliske Björn Hermann, talesman för Israels armé IDF, uppgav till TT att flera raketer från Gazaremsan även träffade en lekplats och ett bostadsområde i israeliska Ashkelon. Det har inte bekräftats från annat håll.

Samir Abu Eid har besökt två av de mediecenter i Gaza City som bombades av israeliskt stridsflyg under natten.

– Det handlar om två höghus, och det finns inte så många höghus i Gaza, men här höll flera tv-stationer till eftersom man kunde filma ut över staden.

Han berättar också att Israel tycks ha som strategi att angripa de platser varifrån en raket har avlossats mot Israel.

–Det brukar ta ungefär en timme från det att en raket avfyrats från en plats. Sedan bombas den platsen av israeliskt flyg.

Inga skyddsrum

Människorna i Gaza fruktar nu en israelisk markinvasion, efter att israeliska styrkor samlats utanför Gaza.

–Visst följer man nyheterna om vad som sker utanför Gaza, men samtidigt har människorna här fullt upp med de pågående flygattackerna. Det finns inga skyddsrum och ingenstans för människor att gömma sig, rapporterar SVT:s korrespondent.

Intensiva samtal i Kairo

I skuggan av våldet pågår intensiva medlingsförsök i Egypten. Ett israeliskt sändebud landade på söndagen i Kairo för samtal om en eventuell vapenvila med Hamas, enligt en egyptisk säkerhetskälla, och Hamasföreträdare sade att intensiva samtal pågick med fokus på att enas om garantier och villkor för en vapenvila.

Israels president Shimon Peres sade i en intervju med Sky News att han välkomnar Egyptens försök att få till en vapenvila, men att Hamas hittills avfärdat förslagen.

Obama: Har rätt att ”försvara sig”

I dag upprepade USA:s president Barack Obama under en presskonferens i Bangkok USA:s ståndpunkt: Israel har rätt att ”försvara sig”.

– Inget land i världen skulle tolerera missilattacker mot sitt folk, sa presidenten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striderna mellan Israel och Hamas 2012

Mer i ämnet