Beväpnade clowner sprider skräck

Uppdaterad
Publicerad

Livet i franska städer börjar allt mer likna en skräckfilm. Beväpnade clowner skrämmer invånarna och polisen försöker nu dämpa paniken.

Fransk polis har den senaste tiden gripit flera människor i clownutstyrsel, vissa av dem beväpnade med pistoler, knivar och baseballträn.

De vitsminkade upprorsmakarna sätter skräck i franska städer och jagar och trakasserar människor.

På måndagen greps en 14-årig pojke som försökt attackera en kvinna i närheten av Paris, fortfarande med spår av vit färg i ansiktet, skriver AFP.

Rånade mobiltelefoner

I en separat incident kort därefter, också i en förort till Paris, rånade ett dussintal personer, iförda leende masker, flera ungdomar på deras mobiltelefoner.

Clownerna härjar också i sydfrankrike; i Montpellier grepes en ung man iklädd clownkostym när han slog en person med ett järnrör.

Polisen i hamnstaden Agde uppger också att de gripit en grupp förklädda tonåringar vid en skola och flera bilister har anmält att de sett de elaka clownerna härja omkring.

”Det” på riktigt 

Många människor lider av coulrofobi, en stark rädsla för clowner. Kanske är det Stephen Kings roman ”Det” som satt djupa spår?

När det nu finns risk att träffa på en livs levande elak clown har panik utbrutit på sina håll, vilket har fått polisen att gå ut och påpeka att antalet clownincidenter ändå varit relativt få, rapporterar tv-kanalen France24.

Fenomenet har plågat Frankrike sedan mitten av oktober, men har också noterats i USA och Storbritannien. Vad som gett upphov till trenden är oklart, men vissa menar att det började med en utmaning i sociala medier, andra föreslår en video på Youtube.

Se ett reportage från fransk tv ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.