• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Hosni Mubarak kan snart sättas på fri fot. Foto: Scanpix

Mubarak kan släppas i veckan

Uppdaterad
Publicerad

Våldet trappas upp i Egypten. Samtidigt kommer besked om att den störtade ex-presidenten Hosni Mubarak kan släppas fri inom kort.

Nu meddelar officiella källor till AP att den förre presidenten att störtas, Hosni Mubarak, kommer att friges ”i slutet av veckan”. Uppgifterna bekräftas av Mubaraks advokat Fareed El-Deeb till Reuters.

Mubarak har friats på en av åtalspunkterna om korruption. Ytterligare ett korruptionsåtal väntas redas ut i slutet av veckan. Den förre presidenten anklagas fortfarande för delaktighet i mord och mordförsök på demonstranter under revolten 2011. Den rättegången är uppskjuten till den 25 augusti.

Oro i Egypten

Poliser dödades

Samtidigt fortsätter våldet att öka i landet. Dödssiffran har stigit till över 800 i Egypten sedan i onsdags förra veckan då egyptiska säkerhetsstyrkor gick till angrepp mot anhängare till den avsatte presidenten – och Hosni Mubaraks efterträdare – Muhammad Mursi.

Tidigare i dag dödades minst 24 egyptiska poliser i ett attentat i norra Sinai, uppger militärkällor enligt Reuters. Attacken var den dödligaste i området på många år, enligt AFP.

De två bussar som poliserna färdades i attackerades med granatgevär av okända personer. Poliserna var på väg mot Rafah vid gränsen mot Gazaremsan. Egypten har stängt gränsövergången i Rafah på obestämd tid efter attacken, meddelar gränspolis enligt AFP.

”Brödraskapet radikaliseras av våldet”

Under söndagen ställde Brödraskapet in planerade demonstrationer med anledning av säkerhetsläget.

– De vet att om de går ut på gatorna så kommer de att mötas av säkerhetsstyrkor och även civila som tidigare skjutit skarpt mot dem, sade Samir abu Eid.

Men enligt honom så har Brödraskapet inte tappat kraft av de senaste tidens händelser.

– De har ju visat att de är beredda att dö för sin president och i och med den senaste veckans våldspiral så har de radikaliserats ännu mer. Nu pratar en del om att det kan bli inbördeskrig, säger han.

Saudiarabien täcker om EU drar tillbaka

EU:s utrikesministrar beslutade i dag att hålla ett krismöte med anledning av situationen i Egypten, rapporterar AP. Ambassadörer från EU-länderna höll i dag ett första möte i Bryssel där man diskuterade fram förslag som kommer att läggas fram för utrikesministrarna.

Under mötet beslutade ambassadörerna att utrikesministrarnas möte om Egypten-krisen ska äga rum redan på onsdag, ett besked som den svenska utrikesministern Carl Bildt välkomnade.

– Det kan inte vänta för länge, skriver han på twitter.

Saudiarabien lovar pengar

I går sade EU att man snarast ska ”se över sina förbindelser med Egypten och vidta åtgärder”. På spel står nära fem miljarder euro i lån och stöd, som utlovats till Egypten 2012-2013. Av det kommer en miljard euro från EU och resten från europeiska banker.

EU-stödet är villkorat och beroende på politiska och rättsliga framsteg. Inget nytt budgetstöd har godkänts till den egyptiska regeringen på grund av otillräckliga reformer.

Saudiarabien lovar att täcka upp för eventuella indragningar i ekonomiskt stöd från EU eller USA.

– Till dem som sagt att de ska dra in på hjälpen till Egypten, eller hotat att göra det, säger vi att arabiska och muslimska länder är rika och inte kommer att tveka att hjälpa Egypten, lät utrikesminister prins Saud al-Faisal meddela via landets statliga nyhetsbyrå.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oro i Egypten

Mer i ämnet