Fransk komiker stoppas av domstol

Uppdaterad
Publicerad

Frankrike stoppar den kontroversielle komikern Dieudonné M'bala M'bala från att uppträda. Tidigare på torsdagen upphävde en domstol de lokala myndigheternas beslut att stoppa hans framträdande i kväll i Nantes. Dieudonné anklagas för antisemitism och rasism.

Den franske komikern Dieudonné har kommit i hetluften ordentligt. Hans turné i Frankrike som börjar i dag i staden Nantes i västra Frankrike stoppades i tisdags av de lokala myndigheterna med motiveringen att Dieudonnés föreställning ”Le Mur” riskerar att störa den allmänna ordningen.

På torsdagen upphävde dock en domtsol i Nantes förbudet att genomföra föreställningen, rapporterar bland andra tidningen Le Parisien.

Kritiserad fransk komiker

Domstolen anser bland annat att förställningen ”inte kan anses ha som huvudsakligt syfte att kränka mänsklig värdighet”, vilket var en av motiveringarna till att prefekten i departementet Loire-Atlantique ville stoppa föreställningen.

Dieudonné och hans advokat hade överklagat beslutet att stoppa framträdandet.

Men på torsdagskvällen avgjordes fallet i landets högsta domstol, som beslutade att stoppa komikerns turné.

Enligt tidningen kostar biljetterna till Dieudonnés föreställning i Nantes 43 euro. Omkring 90 procent av de 6.300 biljetterna har redan sålts.

Antisemitism och rasism

Bakgrunden är att Dieudonné flera gånger fällts för ärekränkning och förnedrande och uppviglande språkbruk av bland annat antisemitisk karaktär.

President François Hollande har sedan tidigare ställt sig bakom åtgärderna för att stoppa Dieudonné från att uppträda. Även inrikesminister Manuel Valls ställer sig bakom försöken att stoppa föreställningarna.

– Fallet är tillräckligt väldokumenterat. Uttalandena som personen i fråga gjort är ett tydligt tecken på antisemitism och rasism, hävdar inrikesministern.

Enligt Dieudonné får Förintelsen – dödandet av miljontals judar under andra världskriget – för mycket uppmärksamhet på bekostnad av andra brott mot mänskligheten, till exempel slaveriet.

Han har sagt att han tänker att ”det är synd” att det inte finns gaskamrar längre, när han hör den judiske journalisten Peter Cohen.

Från vänster till höger

Dieudonné M'bala M'bala, som är hans fullständiga namn, är 47 år gammal. Hans mamma är fransyska och hans far är från Kamerun.

Dieudonné inledde sin karriär på 1990-talet tillsammans med sin barndomsvän den judiske komikern Élie Semoun. I sina framträdande kritiserade de två bland annat diskrimineringen och vardagsrasismen i det franska samhället.

I slutet av 1990-talet ställde han två gånger upp i val som vänsterkandidat mot kandidater från högerextrema Front National. Båda gångerna förlorade han.

Le Pen gudfar

Därefter tycks Dieudonnés motvilja mot Front National (Nationella Fronten) ha minskat betydligt och år 2006 dök han överraskande upp på ett av Nationella Frontens arrangemang.  

Han är numera god vän med Jean-Marie Le Pen som är Nationella Frontens grundare och far till partiets nuvarande ledare Marine Le Pen.

Jean-Marie Le Pen är för övrigt gudfar till ett av Dieudonnés barn.

Dieudonné har även bjudit in förintelseförnekaren Robert Faurisson till sin teater. Han har även kontakter med regimerna i såväl Iran som Syrien.

”La quenelle”

Under senare tid har Dieudonnés hälsningsgest ”la quenelle” fått mycket uppmärksamhet, inte minst sedan franske fotbollsspelaren Nicolas Anelka använde den som segergest under en match i engelska Premier League.

Enligt Anelka var det en hälsning till vännen Dieudonné. Händelsen upprörde den franska idrottsministern Valerie Fourneyron.

– Anelkas gest är en chockerande provokation, motbjudande. Det finns inte plats för någon antisemitism på planen, skrev hon på Twitter.

Mot ”systemet”

Gesten beskrivs som en omvänd nazihälsning men är enligt Dieudonné och hans anhängare riktad mot ”systemet”.

På nätet sprids en stor mängd filmer och bilder där gesten används i olika sammanhang. Nyligen kunde man se personer som gjorde en quenelle utanför den judiska skolan i Toulouse där tre barn mördades i mars 2012.

Även utanför förintelselägret Auschwitz och vid minnesmärket över Förintelsens offer i Berlin har gesten förevigats på bilder som lagts ut på nätet.

Varför samarbetar extrema islamister och högerextremister?

Se intervju med journalisten och Frankrikekännaren Bim Clinell!

Se även Christian Catomeris reportage om Dieudonné och antisemitismen i Frankrike!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiserad fransk komiker

Mer i ämnet