Koptern Samir Mujeed med ett foto på sin 23-årige son Girgis Samir som kidnappades i Libyen. Foto: TT

Libyen vill slippa vapenembargo

Uppdaterad
Publicerad

Libyens utrikesminister Mohammad Dayri uppmanar FN:s säkerhetsråd att lyfta vapenembargot mot landet så att det kan bekämpa den extrema jihadistgruppen Islamiska staten (IS).

– Libyen behöver ett starkt ställningstagande från det internationella samfundet om hjälp så att vi kan bygga upp vår nationella armés kapacitet. Det kan göras genom att vapenembargot lyfts. Då kan vi hantera den växande extremismen, säger Dayri till rådet.

Sedan rebellerna med stöd av västländer, däribland Sverige, störtade Muammar Gaddafi har Libyen glidit allt längre ned i kaos. Sedan i fjol pågår en blodig maktkamp mellan två rivaliserande regeringar.

Terroriströrelsen IS

I det vakuum som uppstått har extrema grupper etablerat sig i landet. Nyligen publicerade IS en video som påstås visa hur de skär halsen av 21 egyptiska kristna. Egypten svarade med flygbombningar mot det som sägs vara IS ställningar i Libyen.

Tidigare under onsdagen uppmanade även Egypten FN att häva embargot.

Diplomatbråk

Samtidigt har Qatar beslutat att kalla hem sin ambassadör från Egypten för ”konsultationer”. Åtgärden är ett resultat av meningsskiljaktigheter på ett Arabförbundsmöte över de egyptiska bombningarna av IS fästen i Libyen.

Enligt tv-bolaget al-Jazira ska Egyptens delegat ha läst upp ett uttalande under mötet där man anklagade Qatar för att stödja terrorism.

Reuters skriver att Qatar ska ha ifrågasatt Egyptens beslut att bomba Libyen utan att först konsultera övriga medlemmar i Arabförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet