Tre israeliska diplomater riskerar att få sparken efter att ha spridit kritik på Twitter om premiärminister Benjamin Netanyahus planerade tal i USA:s kongress. Foto: TT

Diplomater kan sparkas för twittrande

Publicerad

Den israeliska regeringen gillar inte kritik. Det har landets ambassadör i Schweiz, Yigal Caspi, fått erfara efter att ha skickat vidare Twitter-inlägg som i negativa ordalag tar upp premiärminister Benjamin Netanyahus planerade tal i USA:s kongress.

Ytterligare två andra diplomater kommer att kallas till Jerusalem, utöver Caspi, och de tre riskerar att få sparken, uppger utrikesdepartementet i Israel.

De disciplinära åtgärderna kommer samtidigt som tonläget trappats upp inför det israeliska valet den 17 mars, där Netanyahu hoppas bli omvald för en fjärde mandatperiod.

Kritiserades av premiärministern

Caspis retweet var skriven av en israelisk journalist. De två andra diplomaterna, en tjänsteman på ambassaden i Delhi och en anställd på utrikesdepartementet, har stängt av sina konton, men enligt den israeliska nyhetsplattformen NRG ska även deras tweets ha kritiserat premiärministern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.