Bitsk ordväxling på twitter

Diplomatiskt spel på Twitter

Uppdaterad
Publicerad

Demonstrationerna vid amerikanska ambassaden i Kairo har skapat en känslig diplomatisk situation. Både USA och det styrande partiet i Egypten, muslimska brödraskapet, kämpar med hur de ska förhålla sig. Det märktes igår på Twitter. På det sociala mediet gav brödraskapet helt olika budskap på engelska och arabiska – och USA var inte sena att ifrågasätta inkonsekvensen.

Efter tisdagens attack mot den amerikanska ambassaden skickade det muslimska brödraskapet en hälsning från sitt engelsk-språkiga twitterkonto, @Ikhwanweb:

”Vi är lättade över att ingen i personalen på den amerikanska ambassaden kommit till skada och hoppas att de egyptisk-amerikanska relationerna inte rubbas av tisdagens turbulens.”

Protester mot anti-islamfilm 2012

Den amerikanska ambassaden, @USembassycairo, var inte sena att svara: ”Tack. Förresten, har ni sett era egna arabiska meddelanden? Hoppas ni är medvetna om att vi läser dem med.”

Det bitska svaret har re-tweetats, det vill säga delats vidare av andra användare, tusentals gånger.

Beklagar demonstrationerna på engelska – hyllar dem på arabiska

USA:s sarkastiska svar föranleds av att det muslimska brödraskapet haft en annan, betydligt mindre USA-vänlig, ton på sitt arabiskspråkiga twitterkonto. Tidigare i veckan hyllades de våldsamma protesterna bland annat med formuleringen: ”Egyptier revolterar för profetens seger framför USA:s ambassad”.

Brödraskapet drar tillbaka uppmaning om protester

Idag drog muslimska brödraskapet i Egypten tillbaka sin uppmaning till landsomfattande protester mot nidfilmen om Muhammed i samband med fredagsbönen.

-I ljuset av de senaste dagarnas händelser har brödraskapet beslutat att bara delta i symboliska demonstrationer på Tahrirplatsen, så att det inte sker mer förstörelse av egendom eller skador och dödsfall, säger brödraskapets generalsekreterare Mahmud Hussein till AFP.

Kanske spelar det också in att USAs president Barack Obama ska ha ringt upp sin egyptiske kollega, Muhammed Mursi, och varnat den egyptiska ledningen för att den hittills varit för passiv i förhållande till demonstrationerna.

Politiskt känslig fråga

Helt klart står att frågan är politiskt känslig för båda parter. Obama har ett val att tänka på i höst och måste framstå som handlingskraftig. Samtidigt är det strategiskt viktigt att hålla sig väl med de nya regimerna i Mellanöstern.

Det muslimska brödraskapet, å sin sida, inser att en vänskaplig relation med USA är viktig, inte minst på grund av det ekonomiska biståndet. Samtidigt har de en inhemsk opinion att ta ställning till. Och många i deras islamistiska väljarbas är mycket provocerade av filmen som tände den här gnistan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester mot anti-islamfilm 2012

Mer i ämnet