Lejonen lever i trånga burar i Gazas sönderbombade zoo. Foto: AFP

Djuren i Gaza lider

Uppdaterad
Publicerad

Djuren delar bur med dödade artfränder. Konflikten i Gaza har satt djuren på undantag.

Många djur har omkommit och de som fortfarande lever tillbringar sin tid i smuts och tvingas dela utrymme med kadavren av döda artfränder. Al Bisan Zoo i Gaza är nästan helt förstört av de senaste månadernas konflikt mellan palestinier och israeler.

Många av djuren har stressymptom efter raketbeskjutningarnas inferno av ljud och explosioner. Fåglarna försökte till exempel i panik att fly men kom naturligtvis ingenstans i burarna.

–Kanske fanns det en palestinsk bas i närheten av Al Bisan, men fienden bestraffade själva byn Al Bisan, säger Shadi Hamad, chef för djurparken.

Resultatet är nu en i många delar ruinhög där djuren tvingas leva i små utrymmen. Med så mycket förstörelse i Gaza är det inte troligt att man kommer att prioritera djurens behov av drägliga levnadsförhållanden på mycket lång tid.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.